NieuwsOpmerkelijk

Maffiabaas krijgt ‘staatsbegrafenis’

 EPA/MASSIMO PERCOSSI

De maffiabaas Vittorio Casamonica zijn opvallende begrafenis wekt de woede van de inwoners van Rome. Het 65-jarige kopstuk van de Casamonica-clan kreeg een uitvaart op de tonen van “The godfather”. De ceremonie vestigt de aandacht op de machtige positie van de clans in Rome.

Een met goud bezette lijkwagen, getrokken door zes zwarte paarden. Een helikopter van waaruit rozenblaadjes worden uitgestrooid. Affiches met “Koning van Rome” op de kerk. Dat alles begeleid door de soundtrack van “The godfather”.

Honderden mensen kwamen hun respect betuigen aan de San Giovanni Boscokerk. Op de kerk hingen posters met het opschrift “Je hebt Rome veroverd, nu het paradijs”, en Casamonica’s portret boven het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek.

De inwoners van Rome stonden versteld van de Hollywoodachtige begrafenisceremonie voor Vittorio Casamonica, baas van de Casamonica-clan. Beelden van de opzichtige koets die de kist vervoerde, circuleerden nog de hele dag op Italiaanse televisie.

De uitbundige uitvaart kon op weinig begrip rekenen van Italiaanse politici. De Casamonica-bende wordt al jaren verdacht van afpersing, uitbuiting en fraude.

Zelfs op de dag van de uitvaart, benadrukten de Romeinse autoriteiten dat de naam Casamonica veelvuldig in onderzoeken naar de Italiaanse onderwereld opborrelt. Een paar jaar geleden viel de politie een huis van een bendelid binnen en maakte daar videobeelden van.

“Nooit meer. Rome kan niet meer worden ontsierd door mensen die willen dat het de set van The Godfather wordt”, schreef de Italiaanse politicus Matteo Orfini, leider van de regerende Democratische Partij, op Twitter. Anderen zien de begrafenis als machtsvertoon van de maffiabendes die op deze manier zeggen: kijk maar, we bestaan nog steeds.

bron: deredactie.be en nos.nl

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close