BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Mag ik een overledene nog een laatste groet brengen na een autopsie?

Mag ik een overledene nog een laatste groet brengen na een autopsie?

Een autopsie bij een overledene kan om twee redenen gebeuren:

  1. het wordt gerechtelijk bevolen, bij verdacht of niet-natuurlijk overlijden
  2. de nabestaanden willen de doodsoorzaak weten, er wordt een burgerlijke autopsie gevraagd

Wanneer een autopsie heeft plaatsgevonden bij een overledene, betekent dat niet meteen dat je die persoon geen laatste groet meer mag brengen.  Wanneer een overledene na de autopsie nog toonbaar is, kan een laatste groet nog mogelijk zijn.  De begrafenisondernemer zal de nabestaanden begeleiden in dit proces.

Er moet natuurlijk rekening worden gehouden met de gevoelens van de nabestaanden en hoe toonbaar de overledene is.  Bij overledenen die in slechte conditie verkeren, zal de begrafenisondernemer het afraden om nog een laatste groet te brengen.

Alles hangt af van hoe toonbaar de overledene is, maar veelal is een laatste groet nog mogelijk.  Ook bestaat er geen wetgeving die een laatste groet brengen zal verbieden na een autopsie.  Voor meer informatie kan je best uw begrafenisondernemer contacteren, elke situatie is anders en moet afzonderlijk worden ingeschat.

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

    1. Beste,

      De lokale autoriteiten van de plek van asbestemming zullen daarover beslissen. Afhankelijk van land/regio/stad kunnen uitvaartwetten verschillen. Op voorhand even informeren lijkt de beste oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button