BegraafplaatsenNieuws

Middelkerke: nieuw reglement begraafplaatsen voorgesteld

Wat verandert er?

Middelkerke: nieuw reglement begraafplaatsen voorgesteld

De gemeente Middelkerke heeft een nieuw reglement rond begraven en de begraafplaats voorgesteld. Dit omdat de nog beschikbare ruimte goed bewaakt moet worden en omdat de kosten rond dit thema oplopen. Dat staat te lezen in verschillende media.

Vernieuwd huishoudelijk reglement

De bevoegde dienst Burgerzaken heeft een vernieuwing opgemaakt van het huishoudelijk reglement voor de begraafplaatsen. Het gaat hem vooral over het inkorten van de concessie termijn en voor hoe lang je een concessie nog kan verlengen, dit binnen de bepalingen van het Vlaams Decreet, die daarvoor de basis voorziet.

Kortere termijnen

“De belangrijkste bepalingen? Kortere concessie- en verlengingstermijnen om grafverwaarlozing en onnodige bezetting tegen te gaan en een striktere toepassing van de concessieplicht om de ruimte op de begraafplaatsen te vrijwaren. De nieuwe concessietermijnen bedragen nu 25 jaar met een mogelijke verlenging van 10 jaar. Voorheen was dat maar liefst twee keer 40 jaar.” vertelt Henk Dierendonck (Lijst Dedecker)

Kosten lopen op

Daarnaast wordt ook het politiereglement gemoderniseerd. “Nieuwe hedendaagse modaliteiten rond overlijdens- en begravingsaangiftes, rond het vervoer van stoffelijke overschotten en rond het plaatsen van grafmonumenten zorgen ervoor dat de politie kan optreden als daar inbreuken tegen worden vastgesteld”, zegt de schepen. “Daarnaast past het gemeentebestuur ook de verschillende tarieven rond begraven aan. We moeten de kosten voor het voorzien van de grafkelders, de administratie rond de aangiftes en de concessies en het onderhoud van de begraafplaatsen doorrekenen. Wetende dat de bestaande tarieven al geruime tijd niet meer zijn aangepast, dringt een update zich ook hier op. Zo wordt begraven in de grafkelder duurder ten opzichte van een crematie en bijzetting.”

Bron: Middelkerke.be – HLN.be en eigen redactie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button