BegraafplaatsenNieuws

Monument Begraafplaats Petegem in ere hersteld

Monument Begraafplaats Petegem in ere hersteld

De begraafplaats van Petegem heeft onlangs een opknapbeurt gekregen en dat geldt ook voor het monument dat daar geplaatst is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd opgericht in 1921 en was sindsdien aangetast door de tand des tijds. Dankzij een restauratieproject is het nu echter weer in zijn oude glorie hersteld.

Het monument bestaat uit een granieten sokkel waarop een bronzen soldaat staat afgebeeld, die zijn wapen vasthoudt als symbool voor moed en strijdlust. Aan de voet van het beeld staan twee leeuwen die eveneens symbool staan voor kracht en moed.

Corrosie en erosie

De restauratie van het monument was nodig omdat er sprake was van aanzienlijke schade door corrosie en erosie. Zo waren er onder andere barsten ontstaan in de sokkel, waardoor deze instabiel was geworden en er zelfs gevaar voor omvallen bestond.

Om het monument te restaureren werd eerst grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak van de schade. Daarna werden alle beschadigde delen zorgvuldig verwijderd en vervangen door nieuwe materialen. Vervolgens werd het geheel gereinigd, gepolijst en behandeld met speciale beschermingsmiddelen om verdere aantasting te voorkomen.

Eerbetoon

Het resultaat mag er zijn: het gerestaureerde monument straalt weer als nooit tevoren, alsof het net gemaakt is. Het is een eerbetoon aan de vele mannen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en die op deze begraafplaats begraven liggen.

Het monument is overigens niet alleen van historisch belang, maar heeft ook een symbolische waarde voor de gemeenschap van Deinze. Het herinnert ons eraan dat we moeten blijven strijden voor vrede en vrijheid, en dat we ons moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen dat dergelijke oorlogen nooit meer plaatsvinden.

De restauratie van het monument op de begraafplaats van Petegem is daarom niet alleen een restauratie van een stukje geschiedenis, maar ook een boodschap van hoop voor de toekomst. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om ons te blijven inzetten voor vrede en vrijheid, zodat we kunnen genieten van een wereld waarin iedereen gelijkwaardig behandeld wordt en waarin geen plaats meer is voor geweld en haat.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button