Nieuws

Nederlanders geven gemiddeld 7.281 euro aan een uitvaart

Onze noorderburen besteden gemiddeld 7.281 euro aan een uitvaart.  De website UitvaartNet.nl heeft hiervoor een analyse opgemaakt, waarbij de afgelopen maanden tot 1.568 mensen werden bevraagd.  Ze werden gevraagd om online een berekentool in te vullen en zo komt men tot deze resultaten.   Met de berekentool kan men per categorie, zoals de kist, bloemen, plechtigheden, catering, etc. de wensen aangeven voor de uitvaart. Hier komt vervolgens een bedrag uit dat een goede indicatie geeft van de totale kosten.   

Het onderzoek geeft een duidelijk verschil tussen begraven en cremeren weer

Uit de analyse blijkt dat er een groot verschil is tussen begraven of cremeren.  Waarbij een gemiddelde uitvaartkost van een klassieke begrafenis, met kist die begraven wordt, een deel duurder is.  Tot 8.125 euro voor een klassieke teraardebestelling in vergelijking met 6.670 euro voor een uitvaart met crematie.  Wat dus een gemiddeld bedrag van 7.281 euro als men de cijfers samen legt.

Hogere kosten bij begraving eenvoudig uit te leggen.

De hogere kosten van een klassieke teraardebestelling zijn heel eenvoudig uit te leggen: de grafkosten, bij ons beter bekend als de concessie.  In België zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf, in Nederland worden hiervoor kosten aangerekend.  Vaak zijn begraafplaatsen privé in Nederland, in België zijn deze allemaal van de overheid.  Wat de kosten voor een graf bij ons laag houdt.

Afhankelijk van de gemeente

Afhankelijk van de gemeente waar de laatste rustplaats zich bevindt, kunnen de grafkosten oplopen tot meer dan 2.000 euro voor een algemeen graf en meer dan 5.000 euro voor een particulier graf. Verder zijn de kosten voor een grafmonument ook aanzienlijk: zo’n 1.000 euro voor een standaard gedenksteen. Ten slotte blijkt uit de berekentool dat er bij een begrafenis vaker wordt gekozen voor een duurdere kist dan bij een crematie.

De kosten zullen blijven stijgen

Daarnaast zijn er diensten en producten die standaard bij elk overlijden worden uitgevoerd, zoals het vervoer van de overledene, de laatste verzorging en een afscheidsplechtigheid.  De kosten van een begrafenis blijven wel stijgen.  Dit omdat de eisen van de nabestaanden steeds uitgebreider worden.  De koffietafels worden uitgebreider met veel toeters en bellen, een gewone rouwkaart blijft niet voldoende, de kist en bloemen worden in Nederland belangrijker.

 

Opvallend nieuwtje van de Consumentenbond in Nederland, deze berekende in 2016 uit dat de kosten van een uitvaart over 40 jaar zo’n 24.500 euro bedragen, grotendeels vanwege de inflatie.

Bron: UitvaartNet.nl

 

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button