BegraafplaatsenNieuws

De nieuwe parkbosbegraafplaats in Deinze gaat eindelijk vorm krijgen

In Deinze krijgt de aanleg van een parkbosbegraafplaats eindelijk vorm, dertien jaar na de aankoop van de nodige percelen. Het park zal ruimte bieden voor traditionele begraving en crematie, maar er wordt ook een perceel voorzien voor het verstrooien van as van huisdieren en alternatieve begravingsmethodes. Schepen van Ruimtelijke Ordening en Funerair Erfgoed Bart Van Thuyne (CD&V) wil de aanleg zo snel mogelijk starten om meteen een doorgang te creëren tussen Merelweg en Schipdonckstraat.

Het park wordt opgedeeld in verschillende zones. Aan de Schipdonkstraat komt er een parking voor auto’s en fietsers, terwijl één hectare wordt toegewezen aan klassieke begraving in volle grond of in urnekelders. Vervolgens komt er 2,5 hectare als groene zone met mooie lanen voor parkbegraafplaats, waar huisdierenasverstrooiing ook mogelijk zal zijn.

Daarnaast is nog eens 2,5 hectare bestemd als natuurbegraafplaats waarbij beplanting meer vrij spel krijgt. Mensen kunnen zich hier laten begraven in bijvoorbeeld een afbreekbare urne met pit zodat later op die plek een boom kan groeien. Een klassieke zerk is niet toegestaan; wel houten ornamenten met opschrift die na verloop van tijd opgaan in de natuur.

De begraafzone ligt naast Bachte Grot dat als eigen entiteit blijft bestaan en jaarlijks tussen 25.000 en 30.000 bezoekers trekt. Het park zal in één keer worden aangelegd met een rouwaccommodatie van circa 100 vierkante meter waar mensen bij slecht weer kunnen samenkomen om te rouwen. De aanleg start naar verwachting in 2024.

Foto: voorbeeld van een begraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button