Nieuws

Ongekende longziekte zorgt voor vier doden in de VS: overheid roept op om te stoppen met vapen

Vapen is, zo blijkt, niet zo gezond

Een mysterieuze longziekte die gelinkt wordt aan het gebruik van de e-sigaret, heeft in de Verenigde Staten een vierde leven geëist. Dat meldt het Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC). Er wordt ook nog een vijfde overlijden onderzocht. Wetenschappers weten nog altijd niet wat de precieze oorzaak is en daarom roept de overheid iedereen nu op om te stoppen met vapen.

Er zijn nu 450 mogelijke gevallen in 33 staten met deze symptomen, waaronder de vier doden.  Te midden van de toename van gevallen, publiceerden artsen en gezondheidsfunctionarissen in staten met het vroegste en grootste aantal gevallen gedetailleerde beschrijvingen van de acute longaandoening bij mensen die vapen in een reeks artikelen in het New England Journal of Medicine en beschreven de trend als ‘ zorgwekkend.

“Hoewel federale en staatsfunctionarissen zeiden dat de definitieve oorzaak van de ziekte onbekend blijft,” geeft de ernst van de ziekte en de recente toename van de incidentie van dit klinische syndroom aan dat deze gevallen een nieuwe of nieuw erkende en zorgwekkende cluster van pulmonale vertegenwoordigen ziekte gerelateerd aan vapen, ”volgens een rapport van ambtenaren van de gezondheidsafdeling in Wisconsin en Illinois, die een gezamenlijk onderzoek onder 53 patiënten hebben uitgevoerd.

Intussen roept het CDC de Amerikaanse bevolking op om te stoppen met vapen. “Terwijl het onderzoek bezig is, zouden de mensen moeten overwegen om geen e-sigaretten meer te gebruiken”, aldus Dana Meaney-Delman, die het onderzoek leidt voor het CDC, in The New York Times.

Ook in het New England Journal of Medicine waarschuwen medische experts voor de gevaren van vapen en worden dokters opgeroepen om het af te raden aan hun patiënten.

Bronnen:

https://www.cdc.gov/media/releases/2019/p0906-vaping-related-illness.html?fbclid=IwAR1f-Gg_eVhmztEic4WlRK2xFG8bvSczqbJhnjAw_kjlW-NOFAmTEjQG6uc

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button