Archief

Open Bedrijvendag, kijkje nemen bij crematoria

Open Bedrijvendag, kijkje nemen bij crematoria

Dit jaar kan men tijdens Open Bedrijvendag in drie crematoria een kijkje gaan nemen. In Brugge, Wilrijk en in Turnhout gaan de deuren open om nieuwsgierigen te ontvangen. Men kan hier terecht om de volledige werking van de crematoria te bezichtigen.

Turnhout – Exact 2.656 crematies vonden er vorig jaar plaats in het crematorium aan de Steenweg op Merksplas in Turnhout. Tien jaar geleden waren er dat nog maar 995. ‘Sinds de opening in 1992 gaat het voortdurend in stijgende lijn’, bevestigt woordvoerster Ingrid Adriaense.

Waarom geven steeds meer mensen de voorkeur aan crematie en niet langer aan een traditionele begrafenis? ‘Voor je portemonnee hoef je het niet te doen, want crematies en begravingen kosten ongeveer evenveel. Het is iets persoonlijks’, zegt Ingrid Adriaense. ‘Onze kerkhoven beginnen stilaan vol te liggen. Een asverstrooiing of het bewaren van de as in een urne is alleszins ruimtebesparend tegenover een gewone teraardebestelling.’

Zondag op de Open Bedrijvendag mag je voor één keer ook achter de schermen van het crematorium kijken, ook in de lijkovens. Aan het publiek wordt van naaldje tot draadje uitgelegd en getoond hoe een crematie wordt uitgevoerd.

Eerst wordt de oven voorverwarmd tot 700 graden Celsius, waarna de kist met het lichaam in de oven wordt geschoven. Voor de familie is dat meestal een heel emotioneel moment’, zegt Ingrid. ‘De verbranding duurt gewoonlijk een uur en een kwartier. Daarna worden alle metalen deeltjes uit de assen gefilterd: de nagels van de kist, maar soms ook kunstheupen en knieën die vervaardigd zijn uit titanium.’

Het ijzer en het titanium gaan in een aparte bak voor recyclage. De eigenlijke assen worden vermalen en in een urne gestopt. Het volume van de assen hangt volgens Ingrid vooral af van het beendergestel van de overledene en van de houtsoort van de kist.

Share/Bookmark

2011

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button