BegraafplaatsenNieuws

Poortgebouw begraafplaats Ekeren binnenkort opengesteld

poortgebouw-kerkhof-ekerenHet neogotische poortgebouw aan de begraafplaats van Ekeren, zal op de laatste dag van de week van de Begraafplaatsen worden opengesteld.  Het gebouw is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. De restauratie gebeurde dan ook onder toezicht van Monumentenzorg.

Sinds begin vorige eeuw, rond 1911, werd het kerkhof rond de hoofdkerk van Ekeren, de Sint-Lambertuskerk grotendeels ontruimd.  Zo werden de stoffelijke resten en grafzerken overgebracht naar de begraafplaats aan de Driehoekstraat te Ekeren.  Het nieuwe poortgebouw zal dan ook meteen de nieuwe hoofdingang vormen van de begraafplaats.

Kunsthistorica Anne-Mie Havermans verdiepte zich in de geschiedenis van het Ekers funerair erfgoed. Bij de heropening van het gerestaureerde poortgebouw op zaterdag 6 juni om 13 u geeft ze enige toelichting en gids daarna de bezoekers langsheen de graven.

“De restauratie van het poortgebouw gebeurde in fases”, zegt districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA). “In 2011 gebeurde noodzakelijk onderhoudswerken aan het dak en de gevel.”

Dit jaar werden de gevels gereinigd en hersteld. Ook een deel van de ommuring, metselwerk en natuursteen werden aangepakt. Het smeedijzerwerk kreeg een opknapbeurt en het glaswerk werd vernieuwd. Onder de linkertoren werd sanitair geïnstalleerd en onder de rechtertoren is er ruimte voor berging.

Bron: Gedeeltelijk GVA en eigen redactie

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close