NieuwsResomeren

Resomeren straks in het Nederlandse Venlo?

Resomeren straks in het Nederlandse Venlo?

Er wordt in Nederland wel vaker gesproken om het resomeren toe te laten.  Naast cremeren of begraven zou resomeren minder impact hebben op ons milieu.  Er ligt nu een plan klaar om dit alternatief, waarbij het lichaam van een overledene wordt opgelost in water met loogzout, mogelijk te maken in het Nederlandse Venlo.

Het eerste resomatorium van Nederland realiseren op het terrein rond klooster Albertushof in Venlo, dat wil Paul van Os uit Lieshout (Noord-Brabant). Resomeren is een alternatief voor begraven en cremeren, waarbij een lichaam wordt opgelost in water met loogzout. Na dit proces blijft alleen wit poeder over.  Dit witte poeder kan men ook in een urne bewaren want het volume zou nagenoeg overeenkomen met dat van een klassieke crematie.

Verboden

Resomeren is momenteel in Nederland niet toegestaan, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken doet wel onderzoek naar de mogelijke invoering daarvan. Minister Kajsa Ollongren verwacht daar in de tweede helft van dit jaar meer over te kunnen zeggen. In een aantal staten van de Verenigde Staten en Canada is de techniek al toegestaan.

Milieu

“De milieu-impact van resomeren is een stuk lager”, zegt Van Os. Hij wijst naar een onderzoek van TNO. Die organisatie stelde dat resomeren duurzamer is dan begraven of cremeren omdat een kist voor het proces vijftig keer kan worden gebruikt, het lichaam minder gekleed is en de CO2-uitstoot in verhouding tot cremeren lager is. Het water dat na het proces overblijft, kan afgevoerd worden via het riool want het is biologisch afbreekbaar.

Uitvaartorganisaties hebben interesse

Uitvaartorganisatie Yarden heeft zich eerder publiekelijk al voorstander verklaard van resomeren. Volgens Van Os is het de bedoeling dat één van grotere uitvaartorganisaties in Nederland het geplande resomeercentrum in Venlo gaat exploiteren. Volgens hem is nog niet bepaald welke organisatie dit zal zijn.

bron: limburger.nl

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button