BegraafplaatsenNieuws

Retie gaat 386 graven ontruimen

Stoffelijke resten worden in een gezamenlijk graf ondergebracht

Het kerkhof van Retie heeft te kampen met plaatstekort. Daarom heeft het gemeentebestuur van Retie een aannemer de opdracht gegeven om 386 oude graven te ontruimen en de stoffelijke resten onder te brengen in een gezamenlijk graf op het kerkhof. De oude graven worden ‘ontknekeld’ zoals dat heet. Een groot diep graf op het kerkhof zal dienen om de stoffelijke resten te laten rusten. Zo maakt men weer plaats om nieuwe overledenen te kunnen begraven.

Het gezamenlijk graf zal bezaaid worden met gras en er komt een herdenkingsmonument met de namen van de overledenen. De nabestaanden van deze ‘oude overledenen’ uit de periode 1972-1983 werden anderhalf jaar geleden al geïnformeerd over de nakende ruiming van het graf van hun familielid. “Zo kregen ze voldoende tijd om de zerk, kruisen of gedenkstukken te verwijderen”, zegt schepen van Begraafplaatsen Fonny Matthijs (Nieuw Retie).

“Alle stoffelijke resten worden opgegraven en diep onder de grond in een nieuw massagraf samengebracht”, zegt schepen Matthijs. “Het perceel wordt daarna opnieuw ingezaaid en klaargemaakt als begraafplaats voor nieuwe overledenen. Vlak bij het massagraf plaatsen we nog een gedenksteen waarop alle 386 namen vermeld worden. Sommigen zijn intussen al bijna vijftig jaar geleden gestorven.”

Het kerkhof blijft open tijdens de werken. Om de discretie te bewaren plaatste de aannemer hoge schermen rond de werkzone.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button