BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

Reveil roept op: “We willen levensverhaal achter elke grafsteen in Vlaanderen verzamelen”

(Video)

Reveil roept op: “We willen levensverhaal achter elke grafsteen in Vlaanderen verzamelen”

De laatste zes jaar heeft Reveil op 1 november, Allerheiligen, muziek en verhalen naar de begraafplaatsen in Vlaanderen gebracht. Maar nu heeft Reveil een nieuwe missie: zoveel mogelijk verhalen achter de graven in Vlaanderen verzamelen. Het lijkt onmogelijk, maar men wil het toch proberen.

Een brede oproep

“We staan voor een mission impossible. Want we willen het levensverhaal achter élke grafsteen in Vlaanderen bewaren”, zegt bezieler Pieter Deknudt. “We doen daarvoor een brede oproep.”

De vzw ontwierp een digitale verhalenbank op hun website en rekent nu op alle Vlamingen om er een beschrijving achter te laten van een overleden dierbare, aan de hand van enkele treffende anekdotes. “De bedoeling is dat iedereen het verhaal neerschrijft van een overleden opa, lief, maatje,…”, verduidelijkt Reveil-oprichter Pieter Deknudt.

Een karakterschets

“Het hoeft geen chronologische opsomming te zijn van wat die persoon verwezenlijkte. We verwachten eerder een karakterschets, aan de hand van een handvol mooie anekdotes.”

Op deze manier kan Reveil begraafplaatsen omvormen tot verzamelplekken van duizenden verhalen.  Ze wil daarom samenwerken met vele gemeenten om dit vorm te kunnen geven en de verhalen achter graven mooi te kunnen bewaren.

Animatiefilmpje over het initiatief

Reveil maakte een animatiefilmpje over het initiatief van verhalen verzamelen, samen met studenten van game-opleiding Digital Arts & Entertainment aan de Kortrijkse hogeschool Howest. “Het filmpje beeldt de dodenwereld niet angstaanjagend, maar warm en positief uit, we zijn best trots op het resultaat”, zegt 3D en VFX docent Yves Pauwels.

De komende Allerheiligen zal er eentje zijn die anders gaat verlopen, omdat de pandemie er is.  Men moet alles coronaproof inrichten en daarom zoekt Reveil al uit hoe men dat gaat aanpakken.  Eerder plaatste wel al een bericht over Reveil en het oprichten van een herdenkingsmonument voor alle Covid-19 overledenen.

Ontdek meer op www.reveil.org en www.facebook.com/reveilvlaanderen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button