BegraafplaatsenDierenbegraafplaatsNieuws

Stad Leuven plant dierenbegraafplaats aan Diestseveld in Kessel-Lo

Veel verdriet

Afscheid nemen van een huisdier brengt heel wat verdriet met zich mee. Voor het rouwproces is het dan ook belangrijk om het huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven. Daarom heeft stad Leuven plannen voor de aanleg van een begraafplaats voor huisdieren. 

Om Leuvenaars de kans te geven hun huisdier op een mooie manier een laatste rustplaats te geven, wordt een begraafplaats én een strooiweide voor huisdieren aangelegd. “Als stad hebben we al langer veel aandacht voor rouw en verlies in onze samenleving”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en begraafplaatsen. “Ook het verlies van een huisdier hoort daarbij, want afscheid nemen brengt altijd verdriet met zich mee. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier vaak een eerste confrontatie met de dood.

Eigen rituelen en rouwen zijn dan heel belangrijk om met verlies om te gaan en troost te vinden.” De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. “Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie”, zegt Bieke Verlinden. “Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren zonder tuin. Die mensen hebben niet altijd de mogelijkheid om hun dier te begraven. We zien soms dat het dode huisdier wat langer in huis wordt gehouden omdat men er niet afscheid van kan nemen, wat niet hygiënisch is. Het wordt in een bos begraven of het wordt gewoon verbrand. Sommige baasjes begraven hun huisdier liever op een begraafplaats dan in hun tuin. Dankzij de dierenbegraafplaats hebben ze een plek om naar terug te gaan.”

Groene begraafplaats

De plannen zijn nog niet getekend, maar er zijn al wel enkele voorstellen. Er zal wellicht niet met klassieke grafzerken gewerkt worden, maar wel met een palenstructuur waar de namen van het dier in gegraveerd kunnen worden. “Hiermee kan de identiteit van het dier in meegegeven worden”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Dit kan mooi geïntegreerd worden. Het behoudt ook het natuurlijk karakter van de plaats.” De stad wil zo veel mogelijk rekening houden met de natuur. “We willen alles zo natuurlijk mogelijk maken”, zegt Verlinden. “We willen geen verharding voor de padenstructuur, maar kiezen voor een gemaaid graspad. We willen een rustige plek met bescheiden gedenktekens in een groene omgeving.

Slechts een deel van het perceel wordt ingericht als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een natuurlijke, groene zone. We hebben op onze begraafplaatsen veel aandacht voor het gezond houden en laten floreren van de bodem en het vele groen. Het zal een groene, natuurlijke ruimte blijven. Die visie houden we zeker aan op het terrein waar de dierenbegraafplaats zal komen. Het doel is de natuurwaarde en de biodiversiteit van de plek nog te laten toenemen.” Er komt ook een kunstwerk. Verder komen er regels over op welke diepte de dieren begraven moeten liggen. Er zal gebruik gemaakt worden van kisten die kunnen vergaan in de natuur. 

Locatie 

In de zoektocht naar een geschikt terrein passeerden verschillende locaties de revue. Uiteindelijk viel de keuze op een groen en rustig gelegen terrein naast begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. “Het gaat om de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen die tot nu toe niet toegankelijk was voor het publiek”, zegt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. “De stad is eigenaar van dit perceel van 0,75 hectare groot en de ligging vlakbij begraafplaats Diestseveld biedt heel wat voordelen.

Zo kunnen bezoekers en stadsdiensten de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals een rouwlokaal, parkeerplek, gereedschap en water. De begraafplaatsen zullen wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden blijven, met grote groene bufferzones, net als tussen het terrein en de omliggende woningen.” Wanneer de dierenbegraafplaats er komt, hangt vooral van de vergunningen af. “Maar we willen volgende winter alvast starten met het aanplanten van bijkomende struiken en bomen”, besluit schepen Van Oppens. De stad Leuven onderzoekt tot slot nog of er een systeem van gratis concessies zal komen. “We gaan wel afwijken van de termijnen”, zegt Verlinden. “Voor mensen is de termijn 20 jaar, voor de gratis begraving. Op de dierenbegraafplaats denken we eerder aan 5 jaar. Als dat verlengd moet worden, dan zijn daar wel opties voor.” Alle huisdieren zijn welkom, al zal er wel rekening gehouden met afmetingen en een maximumgewicht. 

Eigen redactie via Matthias Vanheerentals – Afbeelding: Stad Leuven

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button