Archief

Te laat komen op een uitvaart

Te laat komen op een uitvaart

Wanneer je te laat komt op een uitvaart

te laat komen uitvaartHet gebeurt alle dagen. Men komt te laat op een uitvaart. Zuchtend loopt men de aula binnen, vraagt de begrafenisondernemer naar het toilet, wanneer de uitvaart al volop aan de gang is en de voorganger zijn tekst voorleest. Met veel kabaal betreedt men het toilet en trekt uiteraard luidruchtig het toilet door.

Gekleed in een fel groen kleedje, het is goed weer. Dan beseft men dat er geen plek meer is om plaats te nemen. Men heeft gewacht tot de plechtigheid al tien minuten aan de gang is. Ook al heeft men voor de deur van de aula, twintig minuten staan praten met omstaanders. Het getuigt van een knap staaltje respect tegenover de familie en de overledene waarvan men afscheid neemt.

Begrafenisondernemer, het is uw fout dat ik nu geen stoel meer heb!

Een kwartier te laat, betreedt een dame in jeans en wit topje de aula. Ze draagt open schoenen. Meteen beseft ze dat er geen stoel meer vrij is. Dat is uiteraard de fout van de begrafenisondernemer die geen stoel heeft vrijgehouden voor haar. Want hij heeft een glazen bol waarin hij kan zien dat zij komen ging! Ongelooflijk toch die begrafenisondernemer, bezoekers van een uitvaart geen stoel geven. Men beseft niet dat men als laatkomer meestal geen plaats meer bemachtigen. Wanneer een uitvaart al 15 minuten aan de gang is, kan en mag men de begrafenisondernemer hiervoor niet de fout geven.

Als klap op de vuurpijl, de stoel innemen van de live muzikant die aan het spelen is, vormt ook een puntje van respect. Men kan zich afvragen: waar is het respect? Het repect voor nabestaanden en overledene. In zekere vorm ook de aanwezigen die zich respectvol gedragen. Een uitvaart is geen concert of evenement waar men eens naartoe kan gaan kijken. Neen.

Elk afscheid is uniek, elke persoon is uniek

Afscheid nemen van iemand die overleden is, is en blijft een unieke gebeurtenis. Uniek. Elk persoon is uniek. Elke uitvaart is uniek. Daarvoor moet men respect hebben. Je komt niet te laat. Je draagt geen felle groene jurk of jeans met open sandalen. Je legt geen eisen op als je te laat opdaagt. Je zou net het omgekeerde moeten doen en dan toch zeker respect tonen.

Elimentaire regels zijn er toch voor een uitvaart. Deze zijn geen verplichting. Toch, wanneer je een beetje nadenkt en respect toont, weet je dat je niet te laat komt, noch eisen oplegt aan de begrafenisondernemer om een stoel voor je te toveren. Het mag gezegd zijn, dat er elke uitvaart wel iemand te laat komt. De file, de afstand, overslapen: je bent te laat vertrokken. Op tijd komen is plannen. Inplannen en inschatten wat er kan plaatsvinden. File in Antwerpen of Brussel? Kan elke dag.

Om nog maar te zwijgen van de mobiele telefoons die veelal niet worden afgezet.

8/7/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Close
Close