NieuwsUitvaart

Trends in euthanasie, artsen staan er steeds meer voor open

euthanasieOp 28 mei 2002 werd de euthanasiewet ingevoerd in België, na Nederland was België meteen aan de beurt om een wet rond euthanasie te hebben. Onderzoekers hebben sindsdien een aantal verschuivingen kunnen vaststellen.

Artsen mogen in België het leven van ongeneeslijk zieke patiënten vroegtijdig beëindigen, op voorwaarde dat ze daar zelf om vragen en onder strikt vastgelegde maatregelen die vooral bedoeld zijn om de patiënten te beschermen.

Jaarlijkse stijging van het aantal euthanasiegevallen

Prof. Kenneth Chambaere van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent vergeleek de cijfers van 1 januari 2003 tot 31 december 2013. Hij stelde vast dat het aantal euthanasiegevallen dat gemeld werd bij de Federale Controle en Evaluatiecommissie Euthanasie (FCECE) jaarlijks steeg.

Waar er dat in 2003 nog 235 waren (0,2 procent van alle overlijdens), waren er dat in 2013 al 1807 (1,7 procent van alle overlijdens). Deze stijgende trend is merkbaar in alle patiëntengroepen, en zowel wanneer ze nog thuis wonen als wanneer ze in een verzorgingsinstelling verblijven.

Ook mensen met niet-terminale ziektes en psychische stoornissen

In de beginjaren vroegen voornamelijk patiënten met terminale kanker euthanasie aan. Dat is nog steeds de overgrote meerderheid, maar sedertdien hebben ook patiënten met andere aandoeningen de weg naar een vroegtijdig levenseinde gevonden: patiënten met niet-terminale ziektes bijvoorbeeld of patiënten met psychische stoornissen, ook al blijven ze in de minderheid.

Lees verder over dit onderwerp

bron: eoswetenschap.eu

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button