Archief

UZ Gent geeft verkeerd lichaam mee

UZ Gent geeft verkeerd lichaam mee

Het UZ van Gent geeft het verkeerde lichaam mee, voor de tweede maal

UZ Gent geeft verkeerd lichaam meeHet UZ Gent, heeft voor een tweede maal op drie jaar tijd een verkeerde overledene meegegeven met een begrafenisondernemer. Begin december ging een lokale begrafenisondernemer een lichaam ophalen om naar het crematorium te voeren. De bediende, die ook de vorige keer het verkeerde lichaam had meegegeven, gaf een stresserende en zenuwachtige indruk. Na het aanmelden aan de balie, wat gebruikelijk is, ging het helemaal mis in het mortuarium. Er werd een verkeerde overledene meegegeven met de betreffende begrafenisondernemer.

Bediende komt zelf tot de ontdekking van de fout

Een andere begrafenisondernemer kwam het andere lichaam halen en toen belde de bediende in tranen naar de eerste begrafenisondernemer die met het verkeerde lichaam vertrokken was voor crematie. Deze begrafenisondernemer is woedend: “Het UZ Gent ontloopt zijn verantwoordelijkheid, want in tegenstelling tot andere ziekenhuizen wilt het UZ Gent geen controledocument ondertekenen bij aflevering.” In andere ziekenhuizen over gans Vlaanderen, dient de afgifte van één of meerdere polsbandjes als bewijs dat men de correcte overledene mee neemt. Alsook dient men documenten te ondertekenen. Sommige ziekenhuizen gaan zelfs zo ver dat men voor elke koeling én elke “schuif” een aparte sleutel voorziet, zo kunnen er heel weinig fouten gebeuren.

UZ Gent reageert kalm en spreekt over menselijke fout

Het UZ van Gent reageert: ‘Wij betreuren de persoonsverwisseling en geven toe dat onze bediende een menselijke fout heeft gemaakt’, liet een woordvoerster van het ziekenhuis weten. ‘Maar het is wel zo dat zij zelf snel de vergissing heeft opgemerkt en heeft kunnen vermijden dat er iets onherroepelijks gebeurde.’ De bediende hoeft dus niet te vrezen voor ontslag, toch heeft de begrafenisondernemer, die het verkeerde lichaam meegekregen had, klacht ingediend bij de directie van het UZ. Wellicht is hierover het laatste woord nog niet gezegd.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button