BasisinformatieNieuwsOpmerkelijk

Vanaf 2021 geen duolegaten meer

Een hold-up op goede doelen

De nieuwe Vlaamse regering hoopt 75 miljoen euro te besparen door zogenoemde duolegaten af te schaffen vanaf 2021.  Daarover is er veel onrust.  Veel goede doelen missen daardoor veel geld en onderzoeken die belangrijk zijn, worden zonder extra financiële middelen gezet.

Het duolegaat is een heel populaire techniek om goede doelen op een fiscaalvriendelijke manier te laten delen in een erfenis.  Bij een duolegaat wordt een goed doel opgenomen in een testament en krijgt het een deel van de erfenis.  Dit met voorwaarde dat het goede doel de erfenis van de andere erfgenamen voor zich neemt.

Het is vooral ten voordele wanneer er mensen erven in de hoogste schijf van nalatenschappen, bijvoorbeeld neven of nichten, vrienden of kennissen.  Dat kon oplopen tot een percentage van 65%.  Het percentage stijgt naarmate de erfenis groter is.

Door op die manier een erfenis op te splitsen, was het duolegaat populair.  Het was een mooi voorbeeld van hoe het soms in België geregeld wordt.  Daar komt dus nu een einde aan, met de afschaffing ervan.

De nieuwe Vlaamse regering maakt het voortaan immers mogelijk met de ‘best friends-regeling’ om goedkoper verre erfgenamen of een vriend goedkoper te laten erven. Zij zullen dus minder de behoefte voelen om gebruik te maken van een duolegaat.

De Vlaamse is ervan overtuigd dat ze het gunsttarief voor legaten aan goede doelen nog gaat versterken. Maar toch zullen die wellicht minder geld geschonken krijgen. Het schrappen van het duolegaat levert volgens de begrotingstabellen 75 miljoen euro op terwijl de ‘best-friends-regeling’ slechts 10 miljoen euro kost.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button