BegraafplaatsenNieuws

Vandalen treffen opnieuw begraafplaats in Glabbeek

Vandalen treffen opnieuw begraafplaats in Glabbeek

Vandalen hebben vernielingen aangebracht op de begraafplaats van Bunsbeek, bij Glabbeek. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Burgemeester Peter Reekmans noemt dit gedrag crapuleus. Hij gaat op zoek naar getuigen.

Voor de derde keer op ruim één jaar tijd hebben vandalen toegeslagen op de begraafplaats van Bunsbeek, bij Glabbeek. De grafstenen en de bijhorende versieringen van 20 à 30 graven werden beschadigd. “Ondermeer de engelenbeeldjes zijn stuk geslagen”, zegt Peter Reekmans. “En dan gooit men alles in het rond. Heel het kerkhof lag vol met brokstukken. We hebben alles moeten opkuisen. Ik snap het niet. De feiten zijn ronduit crapuleus en ontoelaatbaar. Zoiets doe je niet. Wat bezielt zo iemand? Van de laatste rustplaats van onze dierbare overledenen blijf je nu eenmaal af. Dit moet stoppen.” 

Getuigen 

Peter Reekmans doet een oproep naar getuigen die de voorbije dagen misschien personen op het kerkhof van Bunsbeek hebben zien rondhangen. “Er staan veel huizen rond. Misschien hebben de mensen die er wonen iets gezien. Dit doe je niet op 5 minuten. Om een heel kerkhof kapot te slaan, ben je daar toch al snel een half uur mee bezig.” 

Geen camera’s 

De politie zal vanaf nu extra waakzaam zijn tijdens zijn patrouilles. Extra camera’s plaatsen vindt burgemeester Reekmans dan weer geen goed idee. “Je kan overal camera’s hangen, maar dan moet ik mijn politie betalen om uren en uren naar beelden te kijken.” De feiten zijn al in maart vorig gestart. “En toen hebben we camera’s geplaatst en de controles opgedreven. We hebben er een 3 à 4 maanden naar de beelden gekeken zonder dat er iets gebeurd is. En toen hebben we die camera’s weggehaald. En nu hebben we weer prijs.”

Open kerkhof 

De begraafplaats is niet afgesloten. Je kan er altijd binnen. “Ik ben voorstander van een open kerkhof”, zegt Reekmans. “Mensen moeten op het tijdstip dat ze willen naar hun overledene kunnen gaan. Je kan alles gaan afsluiten, maar dan krijg je kritiek dat het niet toegankelijk is.” Glabbeek telt 6 begraafplaatsen. De voorbije jaren werden alle begraafplaatsen in orde gezet. 

Eigen redactie via Matthias Vanheerentals – Foto’s:

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button