NieuwsUitvaart

Vaticaan: liever een lichaam in de kerk en urne niet mee naar huis nemen

strooibus-crematiesDe urne met de as van je geliefde thuis bewaren of de as in de eigen tuin verstrooien, het wordt streng verboden door de nieuwe richtlijnen van het Vaticaan.  Ook de verwerking van de as in sieraden of andere geliefde objecten is volstrekt uit den boze.

Dat staat in Ad resurgendum cum Christo, een nieuwe instructie die het Vaticaan dinsdag uitgaf over de manier waarop nabestaanden met het lichaam van een overledene moeten omgaan. De Rooms-Katholieke Kerk ziet het liefst dat overledenen een begrafenis in de aarde krijgen op begraafplaats en kerkhof, die heilige grond zijn. Wil iemand toch overgaan tot lijkverbranding, dan moet de as in elk geval ook op heilige grond terechtkomen.

Onbespreekbaar

Dat is meestal een columbarium, urnenkelder of een asverstrooiing op een begraafplaats.
Verplaatsing van de as naar de huiskamer, het strooiveld van een crematorium, thuis, een openbare plaats, de zee of andere plekken is voor het Vaticaan onbespreekbaar.

Historisch gezien is ‘Rome’ met de acceptatie van crematie feitelijk al een heel eind tegemoetgekomen aan de katholieken. Vanaf het begin van de dertiende eeuw immers was lijkverbranding verboden, omdat de kerk de eerbied voor het menselijk lichaam sterk propageerde. Ook was de christelijke traditie van de wederopstanding een factor van betekenis.

Lijkverbranding

Het kerkverbod op crematie duurde tot 1963. Onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen stond het Vaticaan vanaf dat moment schoorvoetend lijkverbranding toe. Omdat nabestaanden in de volgende decennia de as van de dierbare op allerlei manieren bewaarden of verstrooiden, wil de kerk de regels nu opnieuw op scherp zetten.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button