Nieuws

Veel meer voortijdige overlijdens door ozon

Veel meer voortijdige overlijdens door ozon

Een langdurig onderzoek door het Stockholm Environment Institute toont aan dat er veel meer voortijdige overlijdens zijn door ozonvervuiling dan tot nu toe werd aangenomen.  Het onderzoek schat het aantal overlijdens wereldwijd op een miljoen.  Vooral in Azië.

Deze overlijdens zijn vooral het gevolg van longaandoeningen.  Ze gebruikten daarvoor Amerikaanse statistieken over ziekte en blootstelling aan vervuiling van 670.000 volwassenen, een veel breder staal dan zeven jaar eerder gebruikt werd voor eerdere schattingen.

Veel grotere impact

Uit de analyse blijkt dat ozon goed is voor ongeveer een vijfde van de overlijdens, meer dan het dubbele van wat tot nog toe werd aangenomen. “Deze studie toont aan dat blootstelling aan ozonvervuiling een veel grotere impact heeft dan werd gedacht”, zegt Chris Malley, onderzoeker aan de universiteit van York en hoofdauteur van de studie.

Azië is goed voor 79% van de jaarlijkse overlijdens

Het probleem is het grootst in het werelddeel Azië, met tot 79 procent van alle overlijdens volgens de studie. India alleen al is goed voor 400.000 doden per jaar, China voor nog eens 270.000. Afrika, Europa en Noord-Amerika tellen elk tussen de 50.000 en 60.000 overlijdens per jaar. “Er is natuurlijk een mate van onzekerheid in deze schattingen, omdat we afgaan op Amerikaanse analyse van concentratie en respons”, zegt Malley. “We weten niet met zekerheid of die relatie hetzelfde is in alle regio’s, zoals in India of China, waar ook andere risicofactoren meespelen.”

Bron: hln.be en ips

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close