Nieuws

Verdubbeling aantal OCMW uitvaarten in Oostende

Verdubbeling aantal OCMW uitvaarten in Oostende

In Oostende heeft men op een jaar tijd meer dan een verdubbeling geteld van het aantal OCMW uitvaarten.  Er zijn meerdere oorzaken: de overledene heeft geen familie of er zijn onvoldoende middelen. Het OCMW en de vele vrijwilligers dringen erop aan dat elke overledene een waardige begrafenis krijgt.

Een OCMW uitvaart wil niet altijd meteen zeggen dat iemand geen eigen middelen had.  Het kan evengoed zijn dat de persoon in totale eenzaamheid sterft en dat de gemeenschap de uitvaart moet organiseren.  Dan kan het zijn dat het OCMW de kosten ervan terug zal vorderen van de overledene zijn gelden.

“Als er geen familie meer is en er zijn geen middelen bij de overledene, dan staat het OCMW in voor de begrafeniskosten. Dat is ook het geval als de nabestaanden onvoldoende middelen hebben om de uitvaart te betalen of kunnen bewijzen dat ze al jaren vervreemd zijn van de overledene”, zegt OCMW-voorzitter Vanessa Vens (SP.A).

n 2016 waren er al vijftien OCMW-begrafenissen in Oostende, dit jaar – tot eind september – zijn het er al dertig. Eind dit jaar klokt de badstad wellicht af op veertig, twee keer zoveel als in 2015. “Mensen leven veel langer en hebben hun spaargeld nodig om rond te komen”, luidt het bij het OCMW.

Nabestaanden krijgen wel inspraak in hoe de uitvaart geregeld wordt, maar dure wensen worden niet ingewilligd. Dit is zo in vele gemeenten of steden.  Elke gemeente of stad bepaalt zelf wat kan en niet kan, wanneer het OCMW de kosten van de uitvaart moet dragen.  Een OCMW-begrafenis gebeurt ook niet in eenzaamheid: als er geen familie is, doet het OCMW een beroep op een groep vrijwilligers om afscheid te nemen, bevestigt uitvaartondernemer Stefaan Servaty.

“Op sommige uitvaarten is er wel veel volk omdat de overledene nog een actief sociaal leven had. Voor kerkelijke OCMW-begrafenissen wordt de Sint-Janskerk gratis ter beschikking gesteld”, zegt hij. “Maar er zijn ook steeds meer uitvaarten waarbij we een beroep moeten doen op vrijwilligers. Want bij een op de drie OCMW-begrafenissen is er geen familie.”

Bron en citaten: nieuwsblad.be en eigen redactie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button