BegraafplaatsenNieuws

Verdwijnt er straks waardevol funerair erfgoed in Lier?

Verdwijnt er straks waardevol funerair erfgoed in Lier?

Op de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg in Lier staan er sinds kort bij verschillende oude en waardevolle graven, bordjes met de melding dat de eeuwigdurende concessies ten einde zijn.  Deze concessies gaan op 31 augustus 2021 vervallen.  Het zijn mooie monumentale graven, inwoners vrezen nu dat deze graven zouden verdwijnen.

Dat mag toch niet zomaar verdwijnen, de stad reageert

De waardevolle graven zijn deze van bekende Lierenaars.  Dat mag toch niet zomaar verdwijnen?  “Zodra we die bordjes aan een zerk plaatsen, brengen we daarvan ook de familie op de hoogte, in zoverre wie die nog kunnen traceren”, zegt schepen Rik Pets (N-VA), bevoegd voor de begraafplaatsen. “De Vlaamse regering heeft bij wet in 1971 de eeuwigdurende concessies omgezet naar vijftigjarige concessies die om de vijftig jaar en zonder vergoeding hernieuwd kunnen worden.”

De wet toepassen

“Als de nabestaanden de concessie niet verlengen, moeten ze het grafteken zelf verwijderen. Doen ze dat niet voor een bepaalde datum, dan worden de graftekens eigendom van het lokaal bestuur. Het stadsbestuur wordt vanaf dan verantwoordelijk voor het onderhoud van deze graftekens. Op dat moment kunnen we ook beslissen om de grafmonumenten uit te breken. Maar monumentale grafzerken gaan we uiteraard behouden”, benadrukt schepen Pets in verschillende media.  Wat de stad Lier nu toepast is het wettelijke.

Bekende Lierenaars

Voor het grafmonument van de bekende Anton Bergmann is er trouwens sowieso geen probleem. Als beschermd monument heeft de stad Lier namelijk een onderhoudsplicht.  In het begraafpark Mechelsesteenweg ontdek je trouwens de laatste rustplaats van nog vele andere bekende Lierenaars, zoals minister Arthur Vanderpoorten, kunstsmid Lodewijk Van Boeckel, verzetsstrijder Frederik Peltzer en architect Edward Careels.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button