Nieuws

“Verplicht autopsie na jong overlijden”

“Verplicht autopsie na jong overlijden”

De laatste week zijn er twee jonge wielrenners overleden.  Dat doet nadenken over de reden waarom men zo jong overlijdt.  De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen pleit voor een verplichte autopsie bij iedere jonge sporter die plotseling sterft. Vandaag is zo een autopsie enkel mogelijk als het gerecht daar om vraagt of indien de nabestaanden de doodsoorzaak wil weten, dan spreekt men over een burgerlijke autopsie.

Wettelijk kader

Wouter Van den Bogaert, forensisch patholoog aan het UZ Leuven, pleit zelf niet voor een verplichte autopsie maar wel voor een betere omkadering. “Er is nood aan een wettelijk kader, zoals op dit moment bestaat voor de plotse overlijdens van zuigelingen”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Zo bestaat er wel een regeling bij kindjes onder de achttien maanden die sterven. “Als die kindjes sterven, is er wél een mogelijkheid tot een autopsie in bepaalde omstandigheden. Waarom dan niet voor dergelijke plotse overlijdens van jongeren, waarbij het even belangrijk is om de doodsoorzaak te achterhalen?”

bron: vtm nieuws en eigen redactie

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close