Nieuws

Vijf keer minder wiegendood dan twintig jaar geleden

In ons land komt wiegendood in twintig jaar tijd, tot vijf keer minder voor.  Deze cijfers komen van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.  Dat schrijft Het Laatste Nieuws.  “Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen”, zegt professor Gunnar Naulaers, diensthoofd neonatologie aan het UZ Leuven.
Volgens Naulaers zijn deze gunstige cijfers vooral te danken aan de voorzorgsmaatregelen die de ouders in acht nemen zoals baby’s op hun rugje te laten slapen, zoals niet roken tijdens de zwangerschap.  Ook zouden alarmtoestellen die op de markt zijn, waardeloos zijn.  Enkel de toestellen die in de ziekenhuizen gebruikt worden, hebben wel hun nut bewezen.

Amerikaans onderzoek toonde onlangs aan dat wiegendood in bijna de helft van de gevallen veroorzaakt wordt door een minieme hersenafwijking. Dat bleek uit microscopisch onderzoek na overlijden. Het is voorlopig nog niet mogelijk om die afwijking preventief op te sporen.

bron: belga

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close