FiscaliteitNalatenschap en testamentNieuws

Vlaming geeft steeds meer aandacht aan zijn erfenis

De Vlaming geeft meer aandacht aan zijn erfenis.  Zo zijn er in 2013 niet alleen meer testamenten opgemaakt, het aantal erfenissen die aan goede doelen geschonken worden, stijgt.  In 2013 hebben de Belgische notarissen volgens cijfers van de notarissenfederatie 36% meer testamenten opgesteld dan het jaar voordien.

Deze stijging heeft te maken met de nieuw-samengestelde gezinnen die vaak complexe familiesituaties met zich meebrengen.  Wat een testament vaak noodzakelijk maakt.  Daarenboven beginnen babyboomers met pensioen te gaan en denken vaker na wat er moet gebeuren met hun erfenis.  Er is de wetgeving op het duolegaat waarbij men erfenissen tegen een verlaagd tarief deels kan overmaken aan een goed doel, die vaak gekozen wordt.

De Vlaamse Regering heeft – zoals aangekondigd in haar regeerakkoord – het fiscaal voordeel dat kan gerealiseerd worden via een duolegaat voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 afgeschaft. Het decreet werd ondertussen in het Vlaams Parlement gestemd. Als compensatie zal het tarief inzake erf- en schenkbelasting voor goede doelen 0% bedragen en voert ze de ‘vriendenerfenis’ in.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button