BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Is een ecologische uitvaart goedkoper dan een gewone uitvaart?

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Dit heeft ook geleid tot de opkomst van ecologische uitvaarten, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en de impact van de uitvaart op onze planeet. Maar is een ecologische uitvaart ook goedkoper dan een gewone uitvaart?

Het antwoord is niet eenduidig. Een ecologische uitvaart kan zowel duurder als goedkoper zijn dan een gewone uitvaart, afhankelijk van verschillende factoren.  Maar bepaalde uitvaartproducten met een eco-label, kunnen soms duurder zijn dan een ‘gewoon’ uitvaartproduct.  Denk maar aan bepaalde lijkwaden en bijhorende artikelen, een lijkbaar, kunnen aanzienlijk duurder zijn dan een eenvoudige ecologische uitvaartkist.

Een belangrijke factor die invloed heeft op de kosten van een uitvaart is het type kist dat gebruikt wordt. Bij een ecologische uitvaart wordt vaak gekozen voor een kist gemaakt van duurzaam materiaal, zoals bamboe of populier of karton.  Echter is karton niet altijd zo ecologisch als een duurzame houtsoort, maar dat is weer een heel ander verhaal. Deze kisten zijn over het algemeen goedkoper dan traditionele kisten van eik of mahonie. Daarnaast worden bij een ecologische uitvaart vaak geen grafstenen geplaatst, wat ook kosten bespaard op de totale uitvaartkost.

Aan de andere kant kunnen sommige aspecten van een ecologische uitvaart duurder zijn dan bij een gewone uitvaart. Zo kan het transport naar de begraafplaats of crematorium duurder zijn wanneer er gekozen wordt voor vervoer met elektrische auto’s of zelfs per fietskar. Ook kan het gebruik van biologisch afbreekbare urnen of bloemen die zonder bestrijdingsmiddelen geteeld zijn hogere kosten met zich meebrengen.

Naast deze directe kosten speelt ook de locatie van de uitvaart een rol. Ecologische begraafplaatsen zijn vaak goedkoper dan traditionele begraafplaatsen, maar deze kunnen wellicht verder weg liggen waardoor er hogere transportkosten zijn.  Maar, dit hangt dan weer af van de gemeentelijke of stedelijke regels die worden opgelegd.

Al met al is het lastig om te zeggen of een ecologische uitvaart goedkoper is dan een gewone uitvaart. Het verschil in kosten is afhankelijk van verschillende factoren en kan per situatie verschillen. Wel is het belangrijk om te bedenken dat bij een ecologische uitvaart vaak meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en milieubewustzijn, wat voor sommige mensen misschien belangrijker is dan de kosten.  Ook de bosbegraafplaats of groene begraafplaats kan qua locatie voor nabestaanden belangrijk zijn.

De vraag is of men op de uitvaart van een geliefde geld wil besparen of niet.  En hoe men het afscheid net wil omkaderen.  Kosten van gemeenten en steden mag men ook niet onderschatten, want deze zijn vaak de grootste kost op de factuur van de begrafenisondernemer.  De begrafenisondernemer verdient aan deze kosten helemaal niets en moet ze wel voorschieten voor de nabestaanden.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button