BegraafplaatsenNieuws

Vrijwilligers brengen gedichten bij eenzame begrafenissen te Brugge

Vrijwilligers brengen gedichten bij eenzame begrafenissen te Brugge

Wie in alle eenzaamheid sterft, mag niet ook nog eens in alle eenzaamheid begraven worden. Vanuit die gedachte zullen vrijwilligers voortaan eenzame begrafenissen bijwonen en een gedicht brengen. “Het is de bedoeling om ook buurtcomités te engageren”, klinkt het in het Nieuwsblad.

Vier mensen werden in de zomer van 2017 gevonden

Sterven in alle eenzaamheid en pas veel later ontdekt worden: het gebeurde met vier Bruggelingen in de zomer van 2017. Dat gaf toen de aanleiding tot de oprichting van Vierkant tegen Eenzaamheid, een actieplan tegen vereenzaming.

Ook in Antwerpen worden eenzame begrafenissen soms opgeluisterd door gedichten van mensen die zich engageren om niemand alleen te laten begraven.  Ook nu start de stad Brugge met een nieuw initiatief. Via de vrijwilligerscentrale werd een oproep gelanceerd naar kandidaten om eenzame begrafenissen minder eenzaam te maken.

Begrafenisondernemers kunnen beroep doen op het initiatief

“De begrafenisondernemers zijn op de hoogte van dit initiatief en kunnen een beroep doen op een vrijwilliger als ze te maken krijgen met een overlijden waarbij geen familie of vriendenkring betrokken is. Die zal dan op de begrafenis het rouwgedicht voorlezen dat stadsdichteres Tania Verhelst schreef voor Vierkant tegen Eenzaamheid. Op die manier brengen ze een laatste eerbetoon aan de overledene”, zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys (SP.A).

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button