Archief

Wat als je praat over de dood?

Wat als je praat over de dood?

De dood en erover praten, taboe.

praten over de doodWat als u praat over de dood. Hoe reageren mensen? Beginnen ze snel over iets anders of ronden ze het gesprek af? Herkent u één van deze reacties? Het is een teken van het taboe rond de dood en hoe dat taboe nog altijd duidelijk aanwezig is. Toch zijn vandaag meer mensen met hun eigen sterfelijkheid bezig.

Heeft het te maken met de euthanasiewet of komen deze onderwerpen meer in de media?

Jaren geleden kwam de euthanasiewet in het staatsblad. Tot op heden wordt deze wet toegepast en er is zelfs sprake van een wettelijke uitbreiding op de bestaande wetgeving. Euthanasie kwam dus duidelijk en breed in de media, met zijn voor en tegenstanders. Kijkt u er nog van op als iemand ervoor kiest om zijn leven te beïndigen en hoe reageert men in de directe omgeving?

Het levenseinde van iemand die je dierbaar is, kan enorm confronterend zijn. We worden geconfronteerd met onze eigen sterfelijkheid. Wat willen wij voor ons zelf? Willen we begraven worden? Of gecremeerd? Wat met de as na crematie? Wil ik verstrooid worden op de begraafplaats of thuis in de tuin? Toch liever een urnenkelder of columbarium?

Weten wat je wil is één, maar het laten weten is twee

Het zijn allemaal onderwerpen en mogelijkheden waarmee men zich kan bezighouden. Velen weten maar al te goed wat ze willen. Maar vertellen ze het ook aan hun gezin of directe familieleden? Het kan goed zijn, er toch over te praten, zo weet men wat men moet doen, wanneer de dag komt.

Praten over de dood is niet voor iedereen eenvoudig. Toch blijkt er bij velen gezonde nieuwsgierigheid te zijn. Een nieuwsgierigheid die leidt tot het zoeken van informatie en mogelijkheden. De intrede van het internet, heeft dit alleen maar meer beschikbaar gemaakt. Informatie is er, snel terug te vinden.

Praten over de dood kan zelfs leiden tot het opstellen van een eigen wilsbeschikking. Zo weet je zeker dat je wil genoteerd is, dat de uitvaart zal verlopen op je eigen manier. Een wilsbeschikking kan men gratis laten opmaken bij de eigen gemeentediensten. Hierin kan je verschillende uitvaartwensen kenbaar maken.

20/06/2012

Share/Bookmark

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button