NieuwsUitvaartVraag en Antwoord

Wat kan je betalen van een geblokkeerde rekening van een overledene?

Bepaalde facturen kun je nog betalen vanuit geblokkeerde rekeningen

Bepaalde facturen kun je betalen van de geblokkeerde rekeningen, als de betalingen wettelijk toegelaten zijn en als er voldoende geld op staat. Ook bepaalde betalingen met een domiciliëring of doorlopende opdracht gekoppeld aan een geblokkeerde persoonlijke rekening van de langstlevende partner, kunnen doorgaan.

Het gaat over facturen en betalingen met betrekking tot

  • De ziekte- en verzorgingskosten van de overledene
  • De huur van de woning of het woonzorgcentrum waar de overledene verbleef
  • De facturen met betrekking tot water, elektriciteit, gas en stookolie als die betrekking hebben op de laatste woonplaats van de overledene
  • De volledige factuur van de uitvaartondernemer
  • De afzonderlijke uitvaartkosten als die betrekking hebben op bloemen, decoratie van het sterfhuis, kosten van lijkverzorging, doodsgewaad, kosten van rouwkapel, kisting, transportkosten kist, uitvaartdienst, honorarium voorganger, druk- en verzendkosten van de overlijdensberichten, kosten van begrafenis en verassing, rouwmaaltijd, concessie.
  • Niet de grafzerk en ornamenten die op de grafzerk worden aangebracht
  • De brandverzekering van de overledene of de huwelijks- of wettelijk samenwonende partner van de overledene
  • Fiscale en sociale schulden van de overledene

Uw bank zal beoordelen of een betaling voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.  Voor een factuur bezorg je daarom een kopie of scan van de originele factuur met een volledig ingevulde en ondertekende betalingsopdracht en met vermelding van het dossiernummer. Die documenten kun je bezorgen per mail of per post, of ze afgeven in het uw bankkantoor. 

Vanuit de geblokkeerde rekeningen lopen de domiciliëringen en doorlopende opdrachten niet automatisch door. Uw bankinstelling moet beoordelen of het om een toegelaten verrichting gaat. Voor domiciliëringen op naam van de overledene is uw bank wettelijk verplicht de schuldeiser van het overlijden op de hoogte te brengen. Zo kan die via een ander kanaal de betaling aanbieden, bv. via een factuur. 

Bron: eigen redactie en kbc bank

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button