BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Wat met de auto van een overledene?

Wat moet ik doen met een ingeschreven voertuig van een overledene?

Stuur de nummerplaat terug

Als de overledene een auto of een ander motorvoertuig had, moet de nummerplaat teruggestuurd worden naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV), maar als je zelf als langstlevende partner of kind met de auto wil rijden, moet je een aantal zaken regelen.

Overzetten van de nummerplaat

Na het overlijden van een eigenaar van een wagen mag de overlevende echtgenoot, de wettelijke samenwonende of van één van zijn kinderen met de wagen voortrijden mits de nummerplaat over te schrijven op zijn of haar naam.

Dezelfde personen kunnen ook hun eigen wagen laten inschrijven op de nummerplaat die naar aanleiding van een overlijden is vrijgekomen, omdat de wagen van de overledene van de hand werd gedaan.
In dit geval vervalt de inschrijving op naam van de oorspronkelijke houder van zodra het voertuig op een andere persoon wordt overgeschreven.

Het bewijs van het overlijden wordt geleverd door een uittreksel van de akte van overlijden.
De aanvraag wordt ingediend per briefwisseling of afgegeven bij een kantoor van de dienst « DIV » van de directie Wegverkeer, door middel van een formulier dat daar te verkrijgen is.

Verwittig de verzekering van het voertuig

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de verzekeringsmaatschappij van de overledene op de hoogte stelt van het overlijden.  Want indien je blijft rijden met de auto van de overledene, moet de verzekering wel geldig zijn.  De overledene kan immers geen verzekering van een voertuig dragen.

TIP: Je wacht best niet te lang met de herinschrijving van de auto. De herinschrijving moet immers binnen de 4 maanden gebeuren. Eénmaal deze termijn verstreken, zal er een tweedehandskeuring moeten worden uitgevoerd. 

bron: eigen redactie en notaris.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button