NieuwsVraag en Antwoord

Wie is verantwoordelijk voor schade aan een grafsteen?

Wie is verantwoordelijk voor schade aan een grafsteen?

Wanneer er schade is aan een grafsteen, hangt het er van af wie of wat de schade heeft berokkend.  Is het door de weersomstandigheden, dan kunnen de nabestaanden de schade herstellen.  

Wanneer men echt kan spreken en bewijzen dat het om grafschennis gaat door personen, dan kunnen die personen opgelegd worden om de schade te herstellen of vergoeden aan de nabestaanden.

In het algemeen zijn de nabestaanden in Vlaanderen verantwoordelijk voor het graf.  Wanneer een graf niet onderhouden wordt, kan het zijn dat de gemeente de concessie, indien erop verleend, wordt stopgezet.  Elke gemeente heeft het recht om een concessie stop te zetten wanneer een graf verwaarloosd is.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de aanleg van begraafplaatsen.  Begraafplaatsen kunnen in België niet privé worden opgericht.  Het is dus zo dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de begraafplaats.  Nabestaanden zijn dan weer verantwoordelijk voor het onderhoud van een specifiek graf.

Gemeenten kunnen dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor een graf dat niet onderhouden is.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button