NieuwsOpmerkelijk

Kerk Sint-Denijs-Boekel wordt urnen- en bezinningsplaats

Kerk Sint-Denijs-Boekel wordt urnen- en bezinningsplaats

De kerk van Sint-Denijs-Boekel, een deelgemeente van Zwalm, zal binnenkort een nieuwe bestemming krijgen. De kerk wordt omgebouwd tot een urnen- en bezinningsplaats. De beslissing om de kerk op deze manier te herbestemmen is genomen omdat er steeds minder mensen naar de kerk komen.

Het initiatief komt van het gemeentebestuur van Zwalm dat op zoek was naar een nieuwe invulling voor de leegstaande kerk. Uit overleg met verschillende betrokken partijen kwam het idee om de kerk om te vormen tot een plek waar mensen terecht kunnen om hun dierbaren te herdenken en waar ze rustig kunnen nadenken over het leven.  De kosten hiervoor worden geraamd op ruim 162.000 euro.

Historisch karakter van de kerk behouden

De ombouw zal gebeuren met respect voor het historisch karakter van de kerk. Zo zullen onder meer de glas-in-loodramen behouden blijven en zal ook het altaar in ere worden gehouden als symbool van verbondenheid tussen mensen.

Er zullen verschillende mogelijkheden zijn voor wie zijn of haar dierbare wil gedenken. Zo kan men ervoor kiezen om een urne of asurne in de daarvoor bestemde nissen te plaatsen, maar er zullen ook mogelijkheden zijn voor bijzetting in columbaria of in strooiweides.

Kunst en cultuur

Naast deze praktische faciliteiten zal er ook ruimte zijn voor bezinning en contemplatie. Er komt onder meer een stiltehoek waar bezoekers tot rust kunnen komen en hun gedachten even kunnen laten ordenen. Ook zal er aandacht zijn voor kunst en cultuur, met ruimte voor tentoonstellingen en optredens.

De herbestemming van de kerk van Sint-Denijs-Boekel is een mooi voorbeeld van hoe leegstaande kerken een nieuwe toekomst kunnen krijgen. Door ze om te vormen tot plekken waar mensen terecht kunnen om na te denken over het leven en hun dierbaren te gedenken, blijven ze een belangrijke rol spelen in onze samenleving.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button