BegraafplaatsenNieuws

Word peter of meter van een Torhouts grafmonument

Word peter of meter van een Torhouts grafmonument

Op de oude begraafplaats aan de Bruggestraat in Torhout kan het straks. Maandagavond heeft de gemeenteraad zijn zegen gegeven.

De oude begraafplaats in de Bruggestraat behoort tot één van de oudste begraafplaatsen in België. Een waardevolle plaats die erkend is als monument. Recent werd het kunsthistorisch onderzoek afgewerkt. Alle grafmonumenten werden hierin opgelijst, samen met hun cultuurhistorische achtergrond.

Om ervoor te zorgen dat alle waardevolle grafmonumenten in stand gehouden worden en het beeld van het oude kerkhof bewaard blijft, kiest het lokaal bestuur ervoor om in te zetten op hergebruik en peter- en meterschap en dit vanaf 1 oktober.

Een grafmonument overnemen voor hergebruik

Een grafmonument waarvan de concessie verlopen is en niet meer verlengd wordt, kan overgenomen worden voor hergebruik, evenwel uitsluitend voor asbestemmingen na crematie.

Als overnemer ga je een verbintenis aan om het grafmonument te onderhouden en indien nodig te restaureren. Het originele karakter van het grafmonument moet hierbij gerespecteerd worden. Onder bepaalde voorwaarden mag je wel een nieuw persoonlijk opschrift aanbrengen.

Peter of meter worden van een grafmonument

Sommige grafmonumenten kunnen niet overgenomen worden voor hergebruik, maar komen wel in aanmerking voor peter- of meterschap. Zowel personen, verenigingen, scholen als bedrijven kunnen meter of peter worden van een grafmonument waarin personen van lokaal historisch belang begraven zijn.

Dit is geen overname om er later een urne in te plaatsen, maar een verbintenis om de verantwoordelijkheid voor de restauratie en het onderhoud van een bepaald grafmonument over te nemen.

Kosten

De overname voor hergebruik en het peter- of meterschap zijn uiteraard kosteloos. Bovendien werk je zo mee aan de instandhouding van ons funerair erfgoed.

Op basis van je aanvraag kan je een keuze maken uit een lijst van grafmonumenten die in aanmerking komen voor hergebruik of peter- of meterschap. Deze lijst wordt, op basis van het verlopen van concessies, verder aangevuld.

Hou wel rekening met de kosten voor onderhoud of restauratie, want deze zijn afhankelijk van de toestand van het grafmonument dat je kiest.

Vanuit Onroerend Erfgoed wordt een premie van 40% of 60% (afhankelijk van het grafmonument) voorzien op de totale kostprijs van de renovatie.

Meer info

Stuur een mail naar begraafplaats@torhout.be of via 050 22 11 39.

Bron: Torhout.be – Afbeelding, voorbeeld van een begraafplaats.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button