BegraafplaatsenFunerair ErfgoedNieuwsOpmerkelijk

Een zoektocht op de historische begraafplaats van Turnhout

Een zoektocht op de historische begraafplaats van Turnhout

Een zomerzoektocht, dat is wat VZW Grafzerkje heeft georganiseerd op de begraafplaats van Turnhout, meer bepaald de begraafplaats aan de Kwakkelstraat, waar veel funerair erfgoed te bekijken is.

Funeraire geschiedenis

De Turnhoutse geschiedenis van meer dan twee eeuwen oud, dat is wat men terug vindt op de historische begraafplaats qua funerair erfgoed.  “De begraafplaats is een plek die we allemaal wel kennen”, meent schepen voor Toerisme en Begraafplaatsen Stijn Adriaensens (N-VA). “We vinden er rust en herdenken er geliefden. Maar kerkhoven en begraafplaatsen nemen ook een belangrijke plaats in binnen ons culturele erfgoed. Hoe we onze doden begraven en herdenken, zegt veel over wie we zijn.” vertelt de schepen in GVA.

De moeite waard

Samen met Turnhoutenaar Rob Cornelissen, die zich al jaren inzet voor de begraafplaats, en stadsgids Gib van der Celen stippelde vzw Grafzerkje haar Zomerzoektocht 2022 uit op het historische kerkhof. “Het oude gedeelte van de begraafplaats heeft een unieke atmosfeer”, vindt schepen Adriaensens. “Vaak lopen we zomaar de tombes en grafzerken voorbij, gericht op een ander, eigen doel. Dankzij de zoektocht staan we er toch even bij stil om eens echt en bewust te kijken. Zeer de moeite waard. Het blijft natuurlijk ook een verstilde plek die vraagt om sereniteit. We vragen dan ook uitdrukkelijk aan de bezoekers om de rust en stilte te respecteren.”

De zoektocht loopt tot en met 31 augustus en is gratis te verkrijgen aan de ingang van de begraafplaats, bij Toerisme & UiT op de Grote Markt 44 of online. Leden van vzw Grafzerkje kunnen er mooie prijzen mee winnen. De antwoorden zijn beschikbaar vanaf 1 september.

Meer informatie: www.toerismeturnhout.be

Bron: toerismeturnhout – Afbeelding: ©CB Uitvaartvlaanderen.be (voorbeeld van funerair erfgoed)

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button