BegraafplaatsenNieuws

ZOO Antwerpen wordt peter van grafmonument Jacques Kets op Schoonselhof

ZOO Antwerpen neemt het peterschap op zich van het grafmonument van Jacques Kets, de eerste directeur van de Antwerpse dierentuin, die begraven ligt op het Schoonselhof. Op vrijdag 18 november bevestigden de ZOO en stad Antwerpen dit engagement in de historische Ketszaal van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA).

Stad Antwerpen zorgt door het afsluiten van peterschappen voor een toekomst van haar historische grafmonumenten, zodat de Antwerpse begraafplaatsen hun rijke geschiedenis kunnen blijven vertellen.De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) is nu officieel peter van het historische grafmonument van haar medeoprichter Jacques Kets en engageert zich via dit peterschap om het grafmonument te onderhouden.

Schepen voor groen en begraafplaatsen Els van Doesburg overhandigde tijdens een officieel moment in de historische Ketszaal het peterschapsplaatje aan algemeen directeur ZOO Antwerpen Dries Herpoelaert.

Schepen voor groen en begraafplaatsen Els van Doesburg: “Ik ben bijzonder blij dat KMDA het peterschap op zich neemt van het graf van Jacques Kets. Zij zullen nu het onderhoud van het graf van haar medeoprichter op zich nemen. De mogelijkheid om het peterschap van grafmonumenten op zich te nemen, is iets wat we met de stad al sinds een tiental jaren aanbieden. En we blijven dat vanuit de stad aanmoedigen, zodat oude graven een toekomst krijgen en de Antwerpse begraafplaatsen hun rijke geschiedenis kunnen blijven vertellen.”

Grafmonument Jacques Kets

Jacques Kets ligt sinds 1865 begraven onder een vier meter hoge obelisk, eerst opgericht op het kerkhof aan de Sint-Willebrorduskerk, niet zo ver gelegen van de dierentuin. Later werd het monument overgebracht naar de Kielbegraafplaats en vervolgens naar het Schoonselhof. Het graf, dat eigendom is van het stadsbestuur, is één van de oudste en hoogste grafmonumenten op de begraafplaats.

Eerste directeur

Het ontstaan van de zoo lag in 1840 in handen van Jan Frans Loos, schepen van Antwerpen. Hij bezocht zijn broer in Amsterdam en ging er samen met hem naar de dierentuin, waar hij het idee kreeg om ook in Antwerpen een zoo te starten. Loos, later burgemeester van Antwerpen, kocht in 1841 met de hulp van enkele weldoeners een stuk grond buiten de stadswallen.

Vervolgens benoemde hij Jacques Kets in 1843 als eerste directeur van deze dierentuin. Kets gebruikte zijn verzameling als basis van het natuurhistorisch museum. De Egyptische Tempel en de Historische Volière, die onder zijn impuls een plaatsje in de ZOO kregen, kunnen we ook nu nog bewonderen. ZOO Antwerpen staat wereldwijd in de top zes van best bewaarde dierentuin, en koestert haar rijke geschiedenis en erfgoed.

Peterschap grafmonumenten

Stad Antwerpen zorgt sinds een tiental jaren voor een toekomst van haar historische grafmonumenten, door de toewijzing van zo’n peterschap. Inspiratie hiervoor vond de stad bij ZOO Antwerpen, die zelf ook dit concept hanteert. Het peterschap over grafmonumenten houdt in dat de ‘peter’ zich engageert om het monument te onderhouden voor een vooraf afgesproken tijdspanne.

Er zijn ondertussen al een 200-tal peters van grafmonumenten, verspreid over de 15 Antwerpse begraafplaatsen. De stad wil nog meer mensen en organisaties aanmoedigen om peter te worden, zodat oude graven een toekomst krijgen en de Antwerpse begraafplaatsen hun rijke geschiedenis blijven vertellen.

Het afsluiten van een peterschap is kosteloos en mogelijk voor alle monumenten waarvan het stadsbestuur eigenaar is.

Persbericht Stad Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button