NieuwsUitvaart

Elke niet-Belg kan zomaar begrafenisondernemer worden?

Belgen die een beschermd beroep willen uitoefenen, waaronder het beroep begrafenisondernemer, moeten daarvoor de nodige kwalificaties kunnen voorleggen.  Burgers uit andere EU-landen kunnen hier zomaar zonder enige voorlegging van beroepsbekwaamheid een begrafenisonderneming starten.

Want die verplichting geldt niet voor andere EU-burgers.  In ons land geldt er een ‘vestigingswet’, die vastlegt wie een beschermd beroep mag uitoefenen. Meestal komt het erop neer dat je een bepaalde opleiding gevolgd moet hebben.

Maar in maart vorig jaar is een Europese richtlijn van kracht gegaan die stelt dat wie in het ene EU-land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat óók moet kunnen in de andere lidstaten.

Gevolg is dat de vestigingswet alléén nog geldt voor Belgen en niet meer voor andere EU-burgers. Daardoor kan bijvoorbeeld een Nederlander hier begrafenisondernemer worden, zónder daarvoor opgeleid te zijn.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) noemt deze ongelijkheid “knettergek”. Zijn partijgenoot, Vlaams minister van Economie Philippe Muyters, belooft zo snel mogelijk in te grijpen. “We zijn volop gesprekken aan het voeren met verscheidene beroepsfederaties.”Vandaag zijn er wachtlijsten om de opleiding tot begrafenisondernemer te kunnen volgen.  Laat staan dat er dan buitenlanders, EU-burgers hier een zaak kunnen starten zonder de nodige kwalificaties en beroepservaring.
16/1/17 – bron: hln.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button