DiscussieNieuwsUitvaart

Kan een begrafenis geregeld worden zonder begrafenisondernemer?

Eén van de meest gezochte items op onze website is het regelen van een begrafenis zonder begrafenisondernemer.  Kan dit?  Dat kan, maar men zal altijd wel terecht komen bij een begrafenisondernemer omdat hij of zij goederen en diensten levert voor begrafenissen. Daarom is het beroep er destijds ook gekomen.  Om mensen te verlossen van de rompslomp dat een overlijden met zich meebrengt.

Het lichaam moet bij wet op passende wijze worden vervoerd

Elke begrafenisondernemer biedt een volledig pakket aan.  Mensen willen het misschien zelf regelen, maar men moet rekening houden met de huidige wetgeving.  Een lichaam moet op een passende wijze, lees lijkwagen, worden vervoerd.  Men kan dus geen lichaam in de eigen wagen vervoeren.

Een lijkwagen wordt daarvoor speciaal gebouwd, om lichamen te vervoeren.  Het vervoer van de urne met as is vrij.  Daarvoor heeft men geen lijkwagen nodig.  Maar een lichaam vervoeren, om bijvoorbeeld naar het crematorium te brengen, moet met een lijkwagen gebeuren.  Het voertuig moet daartoe ook worden ingeschreven.

Vervoeren, opbaren, koelen, het is allemaal nodig

Bij het overlijden zit men al meteen vast.  Moet het lichaam worden vervoerd?   Van een verdiep naar beneden gebracht worden? Dan heeft men een lijkwagen en gespecialiseerd personeel nodig.  Die vindt men bij gespecialiseerde diensten zoals de onderanderen begrafenisondernemer.

Daarna moet het lichaam gekoeld worden, opgebaard worden.  Opbaring vraagt ook vakkennis en koeling vindt men bij de begrafenisondernemer of ziekenhuis.  Niet alle ziekenhuizen laten het binnenbrengen van lichamen in hun mortuarium zomaar toe.  Tenzij dat de persoon overleden is in dat ziekenhuis.

De vakkennis van de begrafenisondernemer is benodigd

Het regelen van de benodigde documenten is ook vakkennis van de begrafenisondernemer.  Niet elk overlijden is een natuurlijk overlijden en daarvoor is speciale kennis benodigd om de documenten juist af te handelen bij gemeenten en/of diensten van justitie.

Naast formaliteiten zijn er ook de producten.  Bij crematie heeft men een kist nodig.  Dat is verplicht.  Geen enkele crematie zal plaatsvinden zonder kist of daartoe passend lijkomhulsel die volledig voldoet aan de strenge Vlaamse normen vooropgesteld in het decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen.

Producten en diensten vind je enkel bij een begrafenisondernemer

Deze producten vindt men ook enkel bij begrafenisondernemers.  Lijkkistfabrikanten verkopen geen kisten aan particulieren, die verkoop loopt enkel via de begrafenisondernemers.  Hetzelfde geldt voor urnen en andere aanverwante producten.

Het is toch aan te raden een overlijden te laten regelen door een begrafenisondernemer.  In samenspraak met de familie kan de begrafenisondernemer in vele onderdelen van de begrafenis de nabestaanden heel actief betrekken.  Want indien men losse onderdelen van een begrafenisondernemer wil gebruiken, zal men misschien nog duurder uitkomen.  Alles zelf willen doen is een niet te onderschatten taak.

Bespreek uw wensen transparant met de begrafenisondernemer

Indien u zoveel mogelijk zelf wil doen, bespreek het eens met uw begrafenisondernemer, hij of zij wilt u en kan u helpen.  Wilt u de kosten drukken?  Bespreek het transparant met de begrafenisondernemer.  Een gouden regel is: hoe meer u bestelt, hoe meer u betaalt.  Dat is eigenlijk met alles zo.  Ook bij een begrafenis.  Er zijn ook veel details verbonden aan het beroep begrafenisondernemer, die details kunnen belangrijk zijn.

 

Related Articles

Eén reactie

  1. Welke verplichtingen moeten nageleefd worden voor iemand die in Vlaanderen overlijdt en in een familiegrafkelder in Wallonië wil bebraven woerden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button