NieuwsUitvaart

Kinderen en de dood, hoe kunnen we er best mee omgaan?

Kinderen worden zoals volwassenen ook geconfronteerd met de dood.  Dit is een van de vragen die begrafenisondernemers vaak krijgen: Hoe moeten we dit vertellen aan onze kinderen of kleinkinderen?  

Psychotherapeuten geven advies

Psychotherapeuten geven het advies mee open en eerlijk te communiceren met kinderen.  Rekening houdend met de leeftijd van het kind is het aan te raden om duidelijk te communiceren over de dood.  Het heeft weinig zin om tegen een kind van 4 jaar te vertellen dat grootvader voor altijd gaat slapen.  Want het zou wel eens kunnen dat het kind denkt dat grootvader ooit weer wakker wordt.

Kinderen afschermen van de dood is een natuurlijke reflex

We hebben vaak de neiging onze kinderen af te schermen van de dood.  Een natuurlijke reflex.  Kinderen komen hoe dan ook ooit de waarheid te weten.  Vandaar dat het belangrijk is om open en duidelijk te praten met de kinderen.  Zonder open en duidelijke communicatie kan het zijn dat het kind een foutief beeld krijgt van wat de dood net is en inhoudt.

Wat met bepaalde reacties van het kind?

Iedereen reageert heel anders op een rouwproces.  Ook kinderen.  Bepaalde reacties kunnen zijn: angst, woede, onmacht, ontkenning of schuldgevoelens.  Het eet- en slaapgedrag van kinderen kunnen daardoor hinder ondervinden. Daarenboven kunnen kinderen die net zindelijk waren, terug ongelukjes krijgen.  Ook het spontaan beginnen duimen zijn één van de reacties die men kan zien.

Elk rouwproces is anders

Bij kinderen, zoals bij volwassenen, hebben een uniek rouwproces.  Iedereen verwerkt het op zijn unieke manier.  Wat kan gebeuren is dat het kind wacht met zijn of haar rouwproces tot het bijvoorbeeld met papa of mama een beetje beter gaat.  Klinkt raar, maar toch is het zo.  Hoewel kinderen merkbaar sterker zijn in het verwerken van een rouwproces reageert iedereen er anders op.

Wat met het groeten van de overledene door een kind?

Het groeten van de overledene moet mogelijk blijven voor kinderen.  Afhankelijk van de toestand van de overledene.  Als het kind erom vraagt om te kijken, kan je het best toelaten, onder begeleiding.  Een kind mag en kan je best niet dwingen om toch te gaan groeten.  Goed luisteren naar wat het kind wil en hoe het reageert is heel belangrijk.

De dood is een onderdeel van het leven.  Ook voor kinderen.  Het open en eerlijk communiceren met kinderen is van groot belang.

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk ook
Close
Back to top button