NieuwsUitvaart

Natuurbegraven, straks ook mogelijk bij ons?

groene-begrafenissenDé trend van de laatste jaren binnen de uitvaartwereld is het natuurbegraven.  Teruggeven aan de aarde.  Zonder grafkist met een lijkwade, begraven midden in de natuur, een bos of open veld.  Zonder grafteken, zerk.  

De hype binnen de Nederlandse en Engelse uitvaartsector

In Nederland en Groot-Brittannië is dit dé hype binnen de uitvaartsector.  Daar mag men privé begraafplaatsen inrichten en dat worden vaak natuurbegraafplaatsen.  Het teruggeven aan de aarde mag je er letterlijk nemen.  Men wordt er in een speciale biologisch afbreekbare wade gewikkeld en zo, vaak door de eigen familie, begraven.

Ook in België kan men groene uitvaartproducten leveren

Een mooi gebaar.  Zeker wanneer men in de aarde wordt begraven omringd door bomen, de kleuren van de natuur en fluitende vogels.  Qua uitvaartproducten is dit in België eveneens perfect mogelijk.  Alles kan voorzien worden.  Veelal wordt de overledene in een lijkwade gewikkeld en door een baar of onderplank naar de laatste rustplaats gedragen.

Niet zo goedkope producten maar het is een overtuiging

Deze ‘groene uitvaartproducten’ zijn niet altijd even goedkoop, omdat deze niet in grote massa’s geproduceerd worden zoals grafkisten.  Maar eens men besluit om op deze manier begraven te worden, zal de kost van zulke uitvaart minder belangrijk zijn.  Het is een mindset, een manier van denken en voelen.  Eén zijn met de natuur.

Een biologisch afbreekbare urne

In Nederland zijn er al tientallen natuurbegraafplaatsen opgericht.  Zeker de laatste jaren. Naast de keuze tot groen begraven, is er ook de vraag naar crematie die blijft stijgen.  Ook een biologisch afbreekbare urne begraven in volle grond tussen de bomen is een keuze die men steeds vaker maakt.   Deze urne komt in contact met het grondwater en geeft zo heel stil de as aan de aarde.

Indien men wil, kan dit in Vlaanderen ook

In principe kan men dit in Vlaanderen al toepassen, groen begraven.  Wanneer een gemeente of stad een stuk bos voorziet waar dit mogelijk gemaakt wordt.  En als de uitvaartproducten voldoen aan de Vlaamse normen, opgenomen in het Vlaams decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen, dan kan dit ook bij ons.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button