Archief

Alkalische Hydrolyse – Resomeren – Resomatie – Resomation

Alkalische hydrolyse, resomeren goedgekeurd?

Alkalische hydrolise of resomeren zou wel eens de vervanger van de crematie kunnen worden

Het alkalische hydrolyse of resomeren zou wel eens de vervanger van de klassieke crematie kunnen worden. Althans volgens de mening van de beroepsvereniging van begrafenisondernemers in Topeka, Kansas, Amerika. Zij ijveren voor de goedkeuring op wettelijke basis van deze nieuwe manier van lijkbezorgen.

Deze nieuwe techniek wordt wel eens de bio-crematie genoemd. Ook al komt er helemaal geen vlam aan te pas. Men gebruikt warmte, druk en een natriumhydroxide of kaliumhydroxide-oplossing om de menselijke weefsels af te breken tot een droog residu van beenderen en zo blijft er ook nog een licht alkalisch koffie-gekleurde vloeistof over. Men heeft dus ook ‘as’ op het einde van dit proces.

De techniek zal echter toch nog niet op grote schaal gebruikt worden. Net zoals bij een klassieke crematie, heeft het wellicht zijn tijd nodig. Misschien verdwijnt deze techniek wel volledig van het toneel? In elk geval wordt deze techniek, het resomeren, al jaren gebruikt op kadavers in verschillende universiteiten, instanties, bedrijven, over gans de wereld. Is de vraag om deze techniek te gebruiken om stoffelijke resten van een mens te verwerken tot as, zo raar?

Wat men niet mag vergeten is de kost van zulk toestel, een resomator, dat toch wel aanzienlijk is. Daarom zijn niet veel begrafenisondernemers in de bepaalde staat in Amerika opgezet met deze goedkeuring. Ook zullen zij niet snel overgaan tot de aankoop van een resomator.

Ook in ons land, eerder in Vlaanderen, zou men het resomeren onderzoeken. Toch wordt hier niet veel meer over geschreven of gepraat in de uitvaartsector. Het wordt afwachten wat betreft deze nieuwe techniek, of deze al dan niet op grote schaal gebruikt zal worden.

12/06/2011

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button