AsNieuwsUitvaart

Gemeenten en steden mogen voortaan zelf beslissen waar as gestrooid mag worden

Wat mag je niet doen met de as van een overledene?Het bestaande decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen werd onlangs aangepast.  Vroeger mocht men as enkel strooien op begraafplaatsen of op privé terrein met toestemming van de eigenaar.  Vandaag is het decreet zo aangepast dat gemeenten zelf kunnen beslissen waar men as mag strooien.

Zo is er vraag naar strooien van de as op andere plaatsen dan de begraafplaats.  Openbare plaatsen zoals bossen of duinen, elke gemeente mag beslissen waar men as kan en mag uitstrooien op het grondgebied.

Hoe wordt dit concreet gecommuniceerd naar begrafenisondernemers?

Hoe dit concreet zal worden uitgewerkt is nog niet duidelijk.  Komt er een lijst per gemeente alwaar men de keuze heeft om te strooien?  Misschien is het goed dat er duidelijke communicatie komt over de locaties alwaar het mag en niet mag, anders wordt het moeilijk voor begrafenisondernemers om alle juiste opties aan families te geven.

Aanpassing van het decreet is een stap vooruit

De aanpassing van het decreet is voor nabestaanden een stap vooruit.  Steeds meer mensen kiezen voor crematie dus een uitbreiding van mogelijkheden tot asbestemming is goed.  Voordien werden er soms asbestemmingen uitgevoerd die niet legaal waren.  Onze buurlanden zijn al vele jaren veel soepeler met de wetgeving rond asbestemming.

Ontwijde kerken gebruiken als begraafplaatsen

“Het kan evenwel niet de bedoeling zijn om as uit te strooien of urnen te begraven op bijvoorbeeld openbare speelpleinen, in de buurt van scholen of dicht bij veelgebruikte wandelpaden”, stellen de Vlaamse partijen.  Ze opperen wel de mogelijkheid om ontwijde kerken te herbestemmen als begraafplaatsen. Het vastleggen van de precieze gebieden die kunnen worden gebruikt komt toe aan de lokale overheden.

Ook begraven kan

Ook het begraven van een urne zou dan moeten kunnen op bepaalde openbare plaatsen.  Men wijst er wel op dat het een biologisch afbreekbare urne moet zijn.  Zodat de urne door het vocht onder de grond vanzelf vergaat en zo stilaan de as aan de aarde kan terug geven.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Wij strooiden de asse van mijn moeder uit op de plaatsen in haar grote hof waar ze graag zat zoals bij de rhododendrum, onder de kerselaar, in een bloemenperk onder de logia.
    Dit was voor ons héél zinvol.Op het graf van haar overleden man, begraven zonder zerk en op het urnengraf van onze overleden broer. Daar vinden we haar terug, als we dat willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button