NieuwsUitvaart

Resomeren niet voor eerstdaags in Vlaanderen

Resomeren niet voor eerstdaags in Vlaanderen.

Resomeren niet voor eerstdaags in Vlaanderen – Uit een reactie van Liesbeth Homans, Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur, blijkt dat het resomeren voor haar nog niet kan.  Lichamen oplossen in een zuur is voor haar een brug te ver.  Toch zijn andere landen, zelfs buurlanden hier al mee bezig.

Zo is er al een goedkeuring voor het eerste resomatorium in Groot-Brittannië en hebben er al onderzoeken plaatsgevonden in Nederland.  Ook andere landen zoals Amerika hebben verschillende staten waar het resomeren actief is.

Volgens de Vlaamse beroepsvereniging voor begrafenisondernemers houdt men op deze manier de vooruitgang binnen de uitvaartsector tegen.  Misschien heeft men zich nog niet voldoende verdiept in het resomeren want het is veel milieuvriendelijker dan de klassieke crematie.

Crematie was vroeger ook een taboe en vandaag kiest men er massaal voor.  Omdat men het ‘proper’ vindt.  Waarom zou het resomeren dan niet kunnen in Vlaanderen?  Het wordt niet overwogen, is het antwoord.

In andere landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, kan je je lichaam ook laten resomeren. Het lichaam van de overledene wordt dan in een oplossing van water en loogzout, een bijtend middel, ondergedompeld en na drie à vier uur blijft er enkel nog poeder over.

Om het resomeren toe te laten in Vlaanderen moet het decreet worden aangepast.  Er zijn nog teveel technische en ethische bezwaren bij het resomeren, zo klinkt het.  Want de huidige methoden volstaan.

Ecologisch
Het voordeel van deze technieken is dat ze een kleinere ecologische voetafdruk hebben. Nederlands onderzoek uit 2011 heeft aangetoond dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en misschien zelfs voordeliger is dan begraven of cremeren.

Dit zou komen omdat er enerzijds geen uitstoot is van schadelijke stoffen die gefilterd moeten worden en anderzijds omdat de kosten van de milieubelasting gecompenseerd worden door het recycleren van metalen, want het resomeren tast de metalen niet aan waardoor ze opnieuw kunnen gebruikt worden.

 

Lees ook: 

Tarieven crematorium Brugge zijn opgetrokken

Een doodskist hergebruiken?

Kan ik zelf een overledene naar het crematorium brengen en laten cremeren?

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button