Basisinformatie

Kan ik zelf een overledene naar het crematorium brengen en laten cremeren?

Kan ik zelf een overledene naar het crematorium brengen en laten cremeren?

Het vervoeren van een overledene kan in België enkel door een daartoe ingeschreven voertuig.  Dat voertuig is een lijkwagen.  Een wagen die ingeschreven is als lijkwagen kan een overledene vervoeren.  Het vervoer dient individueel te gebeuren.  Meerdere lichamen in één lijkwagen is verboden.  Een stoffelijk overschot mag enkel vervoerd worden indien een arts het natuurlijk overlijden heeft vastgesteld.  Indien het om een niet natuurlijk, geweldadig, verdacht overlijden gaan, beslist het parket wat er dient te gebeuren met het stoffelijk overschot.

Een lichaam kan dus niet in een gewone personenwagen worden overgebracht naar een crematorium.  Men kan een lichaam ook niet meteen cremeren.  Men moet hiervoor een aangifte van overlijden verzorgen in de gemeente van overlijden.  Hiervoor heeft men de benodigde documenten nodig van de vaststellende arts en de wetsdokter die het natuurlijk overlijden komt vaststellen.  Bij crematie komen er dus twee dokters naar het lichaam kijken.

Zonder de documenten van deze dokters, kan men geen aangifte van overlijden verzorgen.  Men dient eveneens 24 uur te wachten vooraleer men kan overgaan tot crematie.  Tijdens deze wachttijd moet het lichaam gekoeld worden.  Het lichaam wordt dus best overgebracht naar een plaats met een koeling.  Een funerarium of mortuarium.

Al deze diensten kunnen het best uitgegeven worden door een begrafenisondernemer, omdat hij zowel de kennis heeft als de infrastructuur en rollend materieel dat nodig is om alles in goede banen te leiden bij een overlijden.

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close