NieuwsUitvaart

‘Schatkist verdient fortuin aan erfenissen voor het goede doel’

Steeds meer Vlamingen schenken hun erfenis of een deel ervan, weg aan het goede doel. En daar roomt de overheid een aanzienlijk bedrag van af, zo blijkt.  Tot 8,5 procent van deel voor een goed doel.

Van de 187,7 miljoen euro die vorig jaar via erfenissen aan een goed doel werd geschonken, stroomde 15,8 miljoen euro naar de overheid, meldt Het Nieuwsblad.

Jan Rachels, oprichter van Testament.be, een vzw die verschillende ngo’s en maatschappelijke organisaties bundelt, reageert verontwaardigd op de ruim 15 miljoen die de overheid opstrijkt.

“Heel wat goede doelen voeren eigenlijk taken uit die de overheid daardoor niet meer moet doen”, zegt Rachels in een reactie aan Het Nieuwsblad. “Het UZ in Jette bijvoorbeeld, kan steeds meer onderzoek doen met het geld dat het krijgt uit erfenissen en giften. Het is toch te gek om hen daarop te belasten?”

Op dit moment geldt in België een belastingstarief van 8,5 procent, maar Testament.be vindt dat dat tarief naar 3 procent moet zakken. Dat is het percentage dat partners, ouders, kinderen en kleinkinderen moeten afstaan.

“En eigenlijk zou het gewoon 0 procent moeten zijn. Het zou nog veel meer mensen aanzetten om hun erfenis weg te schenken”, luidt het in Het Nieuwsblad. In Nederland is de belasting op erfenissen die naar een goed doel gaan overigens al volledig afgeschaft.

Kan dat dan niet bij ons? Niet volgens Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). “Wat in Nederland kan, kan in Vlaanderen niet. Gratis bestaat niet”, aldus Tommelein.

“Komt dat geld niet in het laatje, dan gaan we het elders moeten zoeken”, verduidelijkt hij. Tommelein raad in dat verband het duolegaat aan, een constructie die schenkingen aan een goed doel financieel interessant maakt.

Bron: nieuwsblad & knack-moneytalk

De Vlaamse Regering heeft – zoals aangekondigd in haar regeerakkoord – het fiscaal voordeel dat kan gerealiseerd worden via een duolegaat voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 afgeschaft. Het decreet werd ondertussen in het Vlaams Parlement gestemd. Als compensatie zal het tarief inzake erf- en schenkbelasting voor goede doelen 0% bedragen en voert ze de ‘vriendenerfenis’ in.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button