Archief

Urne van een Nederlander naar België?

Urne van een Nederlander naar België?

De urne van een Nederlander naar België na crematie?

Biologisch afbreekbare urne

Het gebeurt vaak dat een Nederlander, met Nederlandse nationaliteit, in België sterft en in Nederland wordt gecremeerd. Maar hoe zit het dan als de urne naar België terug keert? Wanneer een Nederlander in ons land sterft en in ons land de aangifte van overlijden in orde wordt gebracht, wat wettelijk verplicht is bij de burgerlijke stand van de gemeente waar men overlijdt, mag men cremeren in Nederland. Dit gebeurt vaak bij begrafenisondernemers die in een grensgemeente actief zijn. Zij begraven of cremeren steeds vaker Nederlanders die in ons land wonen en sterven.

Vier weken wachten op de urne, bij Nederlandse wetgeving.

Wanneer de crematie in Nederland voltooid is, moet de urne tot vier weken in het crematorium bewaard worden. Deze vier weken geeft de familie tijd om na te denken wat men met de as van de overledene wil doen. Vier weken wachten op de urne gebeurt in meerdere landen in Europa, maar niet in België, waar men onmiddellijk na crematie over de as van de overledene beschikt. Tijdens deze vier weken wachten, krijgt de familie of nabestaanden een informatiepakket van het crematorium. Hierin staan vele mogelijkheden om de urne alsnog op Nederlands grondgebied een laatste rustplaats te geven. Toch bestaat de mogelijkheid om, mits de toelating tot vervoer van de as, de urne terug naar België te laten brengen.

Meestal gaat de Belgische begrafenisondernemer de urne vier weken later weer ophalen, samen met de toelating tot vervoer van de as afgeleverd door de burgerlijke stand van de gemeente van overlijden. Zo kan de as een plek in België krijgen.

Lees ook

Verschil asbestemming Nederland België

Wordt begraven duurder dan crematie?

Veertig jaar geleden werd de eerste as van een overledene verstrooid in Tienen

Uitvaartvlaanderen.be – Zelfdoding? Op straat aub.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button