NieuwsUitvaart

Zelfstandig begrafenisondernemer worden zonder praktijkervaring, is dat haalbaar?

Via uitvaartpro.be – Omdat er vandaag wachtlijsten zijn om de opleiding tot begrafenisondernemer te kunnen volgen, lijkt het erop dat veel mensen in de toekomst begrafenisondernemer willen worden.  Met of zonder realistische kijk op het beroep. Een beroep dat velen vaak onderschatten.  Het idee dat men veel geld op korte termijn en snel kan verdienen is een utopie.

Kapitaal om te investeren

Het werken als begrafenisondernemer vraagt ervaring.  Ervaring geleerd van ervaren mensen die jarenlang in de begrafeniswereld werken.  Het werk vraagt veel inzet en een hoge dosis oog voor detail.   Daarenboven een enorm kapitaal om te investeren.

De werkdruk wordt enorm onderschat

Het dag en nacht van wacht zijn. De werkdruk.  Men onderschat het beroep.  Daar zullen er vroeg of laat toch op afknappen.  Het goed bedenken voor men eraan begint is aanbevolen.  Minstens enkele jaren ervaring opdoen is tevens belangrijk.  Vanuit het niets starten.  Het lijkt en is bijna onmogelijk.

Reken het loon uit en men zal geen 24/7 van wacht willen zijn

Wanneer men de uren uitrekent die de begrafenisondernemer gemiddeld werkt en omzet naar een nettoloon, zal men schrikken.  Het is zwaar werk voor de verloning.  Men moet echt voor het beroep kiezen om het te kunnen blijven volhouden.  Vergeet snel geld verdienen, want dat is in België als begrafenisondernemer gewoonweg niet mogelijk.  In andere landen waar de begrafenis dubbel zoveel kost als in België misschien wel.

Marktverzadiging en schaalvergroting, het gevoel van vandaag

Het gevoel van marktverzadiging en overnames van de oudere generaties tekenen de huidige situatie van vandaag.  Schaalvergroting zet zich verder door.  Of dat goed of slecht is, laten we in het midden.  Want schaalvergroting vindt men in veel sectoren vandaag.  De begrafenissector hinkte misschien wat achterop.  Toch wat ons land betreft.  Grote uitvaartbedrijven hebben al tientallen jaren de markt in handen in onze buurlanden.  Wat daar dan weer nefast is voor de uitvaartkost die de consument moet betalen.

Praktijkervaring van enkele jaren is essentieel om de knepen van het vak te leren

Vandaag starten als begrafenisondernemer zonder praktijkervaring is een heel groot risico.  Want het beroep hangt aan elkaar van details.  Dat gaat van de houtsoorten van kisten en hoe je ermee moet omgaan tot welke nagels je best gebruikt.  Zonder die detailervaring kan je onmogelijk degelijke kwaliteit brengen aan de consument.  Wat de consument wel verdient.  Tenslotte kan men iemand maar één maal begraven en zijn fouten uit den boze.

Niets gaat boven praktijkervaring.  In elk beroep.  Het is essentieel.  Niet enkel als persoon maar als begrafenissector evengoed.  Dit bepaalt heel sterk hoe men naar de uitvaartsector kijkt, nu en in de toekomst.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button