NieuwsUitvaart

Zit er as van iemand anders bij in een urne?

crematie-oven-kleinEen vaak gestelde vraag aan de begrafenisondernemers.  Zit er nog as van iemand anders in de urne van je dierbare?  Het antwoord daarop is: absoluut niet.  Het kan ook niet dat er as van iemand anders in een urne terecht komt. 

Alle weefsel verdwijnt

Eigenlijk is de reden hiervoor heel eenvoudig: Tijdens de crematie is de temperatuur in de oven zo hoog dat alle weefsels verdwijnen.  Wat als resultaat geeft dat enkel het beendergestel, het skelet in de volksmond, overblijft na de crematie.

Enkel het beendergestel blijft over na crematie

Het beendergestel dat overblijft is de as die men verstrooid of bijhoudt.  Want na de crematie ligt enkel nog het beendergestel in de oven en wordt die oven volledig geruimd.  Het beendergestel is na crematie heel broos en wordt vermalen in een speciaal toestel dat in vaktermen vaak de ‘cremulator’ als naam draagt.

Alles wordt ook manueel nagekeken 

Vooraleer de resten, het beendergestel, in de cremulator geplaatst worden, wordt er bekeken of er nog andere resten zijn.  Deze kunnen prothesen of metalen zijn.  Een heel sterke magneet kan veel ophalen, daarnaast wordt er nog een manueel onderzoek gedaan opdat alles van bv. prothesen gevonden wordt.

Van het beendergestel vormt men de as

Het is dus absoluut niet mogelijk dat er resten van iemand anders in de urne van uw dierbare terecht komen.  Want de as is enkel en alleen het beendergestel van de overledene. Het is dus niet zo dat men de oven opent en meteen as ziet liggen.  Dat is absoluut niet zo.  Een beendergestel van uw overledene, daarvan wordt de as gemaakt.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button