Uitvaartverzekering

1. Kapitaalverzekering

Een kapitaalsverzekering voor een uitvaart is een verzekering die voor een bepaald bedrag wordt afgesloten. Dit kan gaan van € 2500 tot € 7000 euro, naargelang uw eigen wens. Het contractbedrag zal worden uitgekeerd bij uw overlijden. In de praktijk komt het voor dat u niet kan beslissen over welk bedrag u zich kan laten verzekeren. Er kan wel een minimumpremie of minimumbedrag worden vastgelegd. Alles hangt af van welke makelaar u onder de arm neemt en welke verzekeringsaanbieder deze voorstelt.

Belgische markt

Onze Belgische markt is zeer aantrekkelijk voor uitvaartverzekeraars. Dit omdat er maar slechts 10% van onze bevolking een verzekering voor zijn eigen uitvaart heeft. Een groot potentieel. De kans is dus groot dat je de komende jaren nog veel reclame zal zien over verschillende soorten uitvaartverzekeringen, zoals deze nu al te zien zijn op tv met bekende mensen.

Enkele voorbeelden en voorwaarden, mogelijkheden.

Stel bijvoorbeeld dat u als 55-jarige een uitvaartkostenkapitaal wil verzekeren van 5.000 euro. Afhankelijk van de maatschappij moet u daarvoor een premie betalen van ongeveer 380 tot 420 euro per jaar. Indien u wenst mag u die premie ook per maand betalen, zodat de last lichter wordt om dragen. In dat geval moet u rekenen op een premie van 37 tot 40 euro per maand.

Pas op: dit is slechts een richtprijs. De exacte premies hangen af van de looptijd van het contract, die kan variëren van 10 jaar tot levenslang.

Sommige verzekeraars laten u ook een premie betalen tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 70 jaar.

Naast de periodieke betaling bieden de meeste verzekeraars ook de mogelijkheid om een eenmalige premie te betalen. In ons bovenstaand voorbeeld van 5.000 euro moet u als 55-jarige dan ongeveer 3.060 euro ophoesten.

Fiscaal aftrekbaar?

Meegenomen is dat dit soort kapitaalverzekeringen tot op zekere hoogte fiscaal aftrekbaar zijn. Vaak gaat het om 30 tot 40 procent van de premie. Al zijn er wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag u bij het afsluiten van het contract niet ouder zijn dan 65 jaar.
De verkoop van waardevaste contracten – waarin de waarde van de verzekering meegroeit met de stijgende kosten voor een begrafenis of crematie – zit in de lift. In dat geval wordt het uitvaartkapitaal met 2, 3 of 6 procent geïndexeerd. Een eenmalig premie voor een 55-jarige kan daardoor oplopen tot 4.200 euro en meer.

Let wel, niet alle verzekeraars hanteren dezelfde premies en voorwaarden voor uitvaartverzekeringen. Offertes aanvragen, vergelijken en de kleine lettertjes lezen is dus de boodschap!

2. Natura Verzekering

Wat is een natura verzekering?

Een natura of dienstenverzekering zoals het soms wordt genoemd, is een verzekering dat u een pakket aan diensten aanbiedt. Niet zoals bij de kapitaalverzekering waar u voor een vast bedrag een premie betaalt. Hier betaalt u een premie jaarlijks of per maand. Meestal wordt er voor dat laatste geopteerd. Dan krijgt u het op financieel vlak minder moeilijk.

Adders onder het gras?

Bij een naturaverzekering is het wel zo dat er een pakket diensten wordt aangeboden. Dat wil zeggen dat aan die diensten ook een limiet verbonden zit. Hoeveel rouwbrieven zitten er in zo een pakket? Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden? Veel mensen staan er niet volledig bij stil.

De beste keuze gaat uit naar een kapitaalverzekering of een uitvaartformule die samenhangt met een wilsbeschikking die u opmaakt met uw eigen begrafenisondernemer. Je maakt een bestek op met uw begrafenisondernemer en koppelt een kapitaalsverzekering aan het bestek met als begunstigde de begrafenisondernemer of iemand van de directe nabestaanden. Zo bent u een hele stap dichter bij het zelf opmaken van uw persoonlijk afscheid, zonder zorgen.

De aanbieders van een kapitaalverzekering kunnen verschillende bedrijven zijn en keren het verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. Zoals bij elke verzekering is het aan te raden de kleine lettertjes van uw polisopmaak te lezen alvorens u het contract ondertekend.

Alles even op een rijtje:

  1. Contacteer uw uitvaartondernemer en bespreek met hem wat uw wens is.
  2. Sluit een kapitaalverzekering of uitvaartformule af met de begrafenisondernemer als begunstigde. Tenslotte heeft hij uw uitvaartwens in zijn bezit.
  3. Wees er zeker van dat uw nabestaanden geen opleg moeten betalen voor uw uitvaart, daarom is het aan te raden een kapitaalverzekering te nemen bij een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Of goed bespreken met uw verzekeraar wat u net wilt, onderverzekerd zijn is niet de bedoeling.
Back to top button