BegraafplaatsenNieuws

Begraafplaats Sint-Rochus te Deurne gesloten door stormschade

Begraafplaats Sint-Rochus te Deurne bij Antwerpen, achter de Sint-Rochuskerk in de gelijknamige straat, blijft voorlopig gesloten om veiligheidsredenen na de zware storm. De zware storm van afgelopen week heeft zelfs op het kerkhof achter de kerk slachtoffers gemaakt. “De omgewaaide boom wordt binnenkort wel weggehaald”, zegt Freddy Lorent (Open Vld), districtsschepen van Begraafplaatsen van Antwerpen.

“Maar er wordt nog steeds prioriteit gegeven aan de schade op de openbare wegen. De boom heeft verschillende grafzerken beschadigd. Ook dat moet eerst bekeken worden.”  Voor de veiligheid van de bezoekers, blijft de begraafplaats dus gesloten. Het is voorlopig nog onduidelijk hoelang.

Geschiedenis van de Sint-Rochus begraafplaats van te Deurne

Het Sint-Rochuskerkhof aan de oostzijde van de kerk kwam in vier fasen tot stand. Na de voltooiing van de nieuwe parochiekerk in 1895 dienden de parochiale begravingen nog steeds te gebeuren op het Sint-Fredeganduskerkhof. Pas in 1897 werd rondom het koor en transept een klein parochiekerkhof aangelegd. Dit kerkhof werd in 1899 een eerste maal vergroot in oostelijke richting.

Tot een tweede vergroting werd in 1908 besloten. Het bestaande kerkhof, slechts 35 are groot, zou in noordelijke en oostelijke richting met 1 hectare worden uitgebreid; een oppervlakte die na bezwaren van de omliggende eigenaars in 1913 werd teruggebracht tot 70 are. Na een ongunstig advies van de provincie werden in januari 1914 de uitbreidingsplannen opgeborgen. In 1918 werd het kerkhof door de aankoop van een aanpalend onregelmatig perceel alsnog met ongeveer 40 are uitgebreid, opnieuw in oostelijke richting. In 1920 kon door acquisitie van 5 are tuinen en hoven de zuidzijde van de begraafplaats worden rechtgetrokken.

Na de opening van de nieuwe gemeentelijke begraafplaats “Ruggeveld” werden in 1959 de gewone begravingen in lijn beëindigd. Bijzettingen in grafconcessies bleven aanvankelijk nog toegelaten tot eind 1973 en werden uiteindelijk pas stopgezet in 1988. Van vervallen concessies werden de graftekens verwijderd, evenwel zonder de graven te ruimen. Het in onbruik geraakte dodenhuisje verkocht het district Deurne in 1992 aan een belendende eigenaar. In 2014 werd de begraafplaats ingericht als eerste officiële ‘stilteplek’ van de stad Antwerpen, een ingreep die kaderde in de uitvoering van het stedelijk geluidsactieplan.

Bron: nieuwsblad, eigen redactie, inventaris.onroerenderfgoed.be – Foto: adobe stock licentie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button