ArchiefUitvaartgids

Cryomeren – Cryomatie – Cryomatieproces

Cryomatie – Cryomeren – Cryomatieproces

Een ander woord voor cryomeren is vriesdrogen

Het cryomatieproces is uitgevonden door het Zweedse bedrijf Promessa Organic. Dit cryomeren is nog nergens in de wereld wettelijk toegestaan. Toch zouden er landen zijn waarin dit proces wordt onderzocht om het toch te kunnen aanbieden aan de consument. Voorbeeld hiervan is Nederland. Daar werd het onderzoek aangevraagd door een uitvaartverzekeraar.

 

Het cryomatieproces bestaat uit zes stappen:

1. Als eerst wordt het stoffelijk overschot tien dagen tijd gekoeld tot -18 graden Celsius.
2. Dan worden lichaam en doodskist ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden Celsius), waardoor het geheel broos wordt.
3. De kist wordt op een trilplaat gezet, waardoor alles uiteenvalt in kleine deeltjes.
4. De 25 tot 30 kilo poeder die overblijft wordt gedroogd. Kwik en resten van chirurgische metalen worden magnetisch verwijderd.
5. Het reukloze poeder gaat in een kleine kist van bijvoorbeeld aardappel- of maïszetmeel.
6. Dit kistje wordt in een ondiep graf begraven, zodat er zuurstof bij kan komen. Binnen zes tot twaalf maanden zijn de resten omgezet in compost. Promessa Organic stelt voor om een boom of struik op het graf te planten, die de compost opneemt.

Hoe gaat cryomeren in zijn werk?

Het cryomeren heeft zijn voordelen naar het milieu toe

De uitvinder van dit proces vertelt dat dit proces vele voordelen heeft naar het milieu toe. Het zou veel minder grondstoffen verbruiken, minder dan crematie, om het stoffelijke overschot te verwerken tot dit reukloze poeder. Toch blijkt uit Nederlands onderzoek dat dit proces nog vrij veel energie vraagt. Dat wordt dan weer verworpen door de uitvinder van dit proces.

Afbeelding: http://cryomation.co.uk/

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

©Uitvaartvlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button